Bahçenize basit bir “Süs ve Yüzme Havuzu” yapmak ister misiniz?

Basit bir şekilde Süs havuzu veya Çocuk Yüzme havuzu tarzı bir yapı inşaa etmek isteyenler için adım adım bir havuzun baştan sona yapım aşamalarını anlatmaya çalıştım 🙂

Bağ evi veya Müstakil evlerde oturanlar için, bahçenizin bir köşesine kolaylıkla yapabileceğiniz dekorasyon/süs veya gerçekten kullanmak üzere aşağıdaki bilgiler ile kendi havuzunuzu inşaa edin 


Dekoratif amaçlı Süs Havuzu Yapımı

Bahçenize dekorasyon amaçlı şıklık katmak isteyenler için, bahçenize yapabileceğiniz süs havuzu yapımı. Her ne kadar Süs Havuzu desek bile, havuz derinliğini biraz arttırarak çocuklarınız için bir yüzme havuzu yapabilirsiniz.

sus havuzu yapim asamalasi

Süs havuzu olduğundan dolayı genel olarak havuz derinliği Maksimum 30 cm -50 cm arasında olmalıdır. Eğer hem Süs hemde Çocuk Havuzu olarak kullanmak istiyorsanız derinliği 70 cm’e kadar yapabilirsiniz.

Sizlere daha önce anlattığım Yüzme Havuzu Yapımı ( Tcetveli.org/yuzme-havuzu-yapimi/ ) yazısı içerisinde havuz derinliği ve daha Teknik Konularda bilgi alabilirsiniz

Havuz derinliği ve Temel

Derinlik olarak toprak yüzeyinden 60 cm olarak bir temel çukuru açabilirsiniz. Daha sonrasında buraya Grobeton dökeceğimizden dolayı, bu seviye 40 cm’e düşecektir.

süs havuzu yapımı

Havuz şekli olarak ister kendiniz tasarlayın, isterseniz internetten havuz modelleri olarak arama yaparak değişik tasarımlar olarak bir şekil bulun. Ama benim tavsiyem havuz yapacağınız/ musait olan alan içerisine kendiniz bir şekil oluşturarak yapmanızdır.

Kendi tasarımınız olursa eminim havuzu yaparken daha çok keyif alacaksınız 🙂 Şekil olarak Yumarlak/Oval/Çember şekillerinden uzak durun derim. Yapması ve o yuvarlak şekli vermesi zor olacaktır çünkü havuz tugla duvar örme işlemi zor olacaktır.


Havuz Donatı (Kolon) Yerleşimi

  • Havuz kolanları daha sonra öreceğimiz tuğla duvarın sağlamlığını ve birbirini tutması amacıyla yapılır.
  • Kullanacağınız demir (donatı) çapları Ø8 inşaat demiridir.
  • Yukarıdaki fotoğrafta gösterdiğim “Havuz Duvar Demiri” gibi Dikdörtgen şeklikle, 1.50 metre aralıklarla dikdörtgen kolon demirleri oluşturun.
  • Genişlik olarak kullanacağınız tuğlanın genişliğine göre ayarlayın. Yani 20 cm tuğla ile duvar örecekseniz; Demirler ile yapacağınız kolonların 15 cm *15cm yapınız.
Donatı yani inşaat demirleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz » İnşaat Demiri / Donatı yazımıza göz atabilirsiniz 🙂

Temel Betonu (Grobeton)

Havuz temelini oluşturmak için Grobeton dediğimiz (Mıcır + Çimento + Su) karışımı veya hazır beton kullanmak isteyen için C25 sınıfı beton tavsiye ederiz.

süs havuzu grobeton

  • Beton dökümü yapmadan önce, toprak zemin üzerine Mıcır (küçük taşlar) yerleştirin.
    Bu işlem teminin çökmesini ve toprak ile dökeceğimiz beton arasında bir koruma ve sağlamlık kazandırmaktadır.
  • 15cm – 20cm kalınlığında havuz temeli için beton dökülür.

Tuğla Duvar örme

Tuğla duvar örme işlemi, Daha öncede bahsettiğim gibi; Havuzun şekline göre, köşelere bir ip/dogrultu çekilir ve o ipin hizasına göre duvarımızın için Tuğla örme işlemini yapabiliriz.

tugla duvar örmek

  • Tuğla duvar örmek için dikkat edeceğimiz şeyler;

  1. Grobetonu döktükten sonra, betonun kurumasını ve düz bir yüzey olduğuna emin olun.
  2. Köşe noktalara ip çekin ve hizanızı belirleyin
  3. Daha sonra Çimento + Su karışımı harcınızı hazırlayın.
  4. Belirlediğiniz seviyeye göre Harç + Tugla + Harç + Tugla şeklinde duvarımızı örmeye başlayın.

Duvar Sıvası

Tuğla duvarımızı ördükten sonra vaktiniz var ise maksimum 1 gün kurumasını ve duvar+harcın birbirine iyice yapışmasını bekleyin.

sıva

Daha sonrasında Havuz (Kolon) demirleri için Beton, Tuğla duvar için Çimento+Su sıva harcı hazırlayın.

  • Kolon için Mıcır+Çimento+Su
  • Duvar sıvası için Çimento+Su kullanarak duvarımızı sıvayabilirsiniz.

Son Aşama

Kendi imkanlarınız ile Havuz veya Süs havuzu yapımı konusunda sizlere elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım.

Sonraki işlemlerde sıva üzerine Fayans, Mozaik gibi yer ve yüzey kaplama malzemeleri kullanarak yine sıva harcımız ile yapıştırabilirsiniz. Havuzlar için suyun rengini yansıtmak adına beyaz+mavi renk seçimi yapılmalıdır.

süs havuzu nasıl yapılır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu