Pencere Detay Çizimi nasıl yapılır?

pencere çizimi

Pencere Çizimi: Bir mimari projede pencere çizimi 3 farklı yöntem ve teknik kurallara göre çizilmektedir bunlar plan, kesit ve görünüş paftalarında ayrı ayrı teknik ifadeler kullanılarak ifade edilir.

Pencereler pafta üzerine ölçekli olarak çizilir. Pencerelerin çiziminde paftanın ölçeği kullanılır. Pencere çizildikten sonra poz numarası ve ölçüleri üzerine yazılır.

Ölçek hesabı: Genel olarak 1/50 ölçek ve 1/100 ölçekte çizilerek hesaplanır. Yani 1/50 ölçek pencere çizimi demek; çizilecek nesnenin gerçek boyutunun 50 kat küçültülerek çizilmesidir. Örnek vermek gerekirse 2 metre yüksekliğindeki bir pencere 1/50 ölçeğinde 4 cm çizilir. ( 200 cm / 50 = 4 cm )

Mimari projede ölçek hesaplama ile ilgili detaylı yazımızı Ölçek Hesaplama Nasıl Yapılır? yazımız üzerinden ögrenebilirsiniz.

Pencere Detay Çizimi

Detay çizimi ölçeği 1/20’dir. Yani standart proje örneği olan 50 ölçeğe göre yapacağımız çizimde daha fazla detay göstermemiz gerektir.

Bunun nedeni ise teknik olarak 1/50 ölçekte 2 metrelik bir nesne 4 cm çizilirken, 1/20 ölçekte yine 2 metrelik bir nesne 10 cm olarak çizilir. Yani 1/20 ölçek deki nesne daha büyük bir çizim uzunluğunda olduğundan daha çok detay çizilmesi gerekmektedir.

Aşağıdaki Pencere Detay çizim örneğine bakarak Pencere görünüş çizimi, Pencere Kesit çizimi ve Pencere plan çizimi ile ilgili tüm detay ve teknik terimlere ulaşabilirsiniz.

pencere detay çizimi

Planda Pencere Çizimi

Plan üzerinde pencere çizimini adım adım anlatmak gerekirse;

  • Duvar üzerinde, pencere genişliği kadar boşluk açılır. Pencere boşluğu duvarın ortasında veya istenilen (ihtiyaca göre planlanan) yerde açılabilir
  • Duvar kenarlarına kasalar çizilir. Duvar yüzeyindeki sıva kasaya kadar devam ettirilir
  • Pencereyi istenilen sayıda kanata ayıracak şekilde, orta kısımdaki kasa elemanı çizilir. Aşağıdaki pencere iki kanatlı olacağı için kanat ölçüsüne göre orta kısma bir kasa elemanı çizilip iki ayrı kanat oluşturulmuştur
  • Açılır kanatın elemanları çizilir
  • Görünüşe giren kasa ve kanat elemanları çizilir (denizliğin üzerindeki yatay pencere elemanları).
  • Kanatların camları çizilir
  • Duvardan öne ve yanlara doğru, yaklaşık 5’er cm alınarak denizlik çizilir
  • Denizliğin altında kalan duvar kenarı görünmez olarak çizilir

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Abi merhaba ben hilmi lise ögrencisiyim inşaat bölümü bi ödev verdiler autocad 2007 için en fazla 95 m2 lik 2 katlı ev,plan,proje,kesit,görünüş ama benim bilgisayarım yok yapamıyorum müsahitsen yardım edsen cok sevinirim

  2. Hocam klütfen bana yardım eder misiniz ya elimde bir pencere var bunun kesitve planı çizilecek görünüşünü çizdim kesit ve planı çizemiyorum lütfen yardımcı olur musunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu