Mimarlık Ofisi Açma hakkında bilmeniz gerekenler.
Mimarlık Ofisi Açma neredeyse tüm bölümlerde olduğu gibi Güzel Sanatlar Fakültesinde Mimarlık ve İç Mimarlık bölümünden mezun olan kişilere sorduğumuzda neredeyse tamamının hedeflerinin arasında yer alıyor.
2022 yılında yılındayız… Bölümden mezun olan kişilerin ofis açması bir yana, başkalarının yanında iş bulamaz hale geldiler. Mezun olanların iş bulamamasına karşılık, Mimarlık ofisi açmak ne kadar mantıklı olur? Gelin konuyu biraz irdeleyelim.
Ofis Açmak ne kadar mantıklı ?
Sadece Mimarlık ile ilgili degil, herhangi bir meslek dalında ofis açmak istemek güzel bir şey fakat; açacağınız ofis ile ileriye dönük planınızı dogru şekilde yapmanız gerekmektedir. Yeni mezun arkadaşların yaptıkları en büyük hatalardan birisi mezun olur olmaz ailesinden destek alarak ofis açmaları. Maddi durumu çok iyi olanlar için pek bir sorun olacağını zannetmiyorum fakat elindeki son parayı buraya harcayan meslektaşlar için işler yolunda gitmeyebilir.
Belirli bir çevre edinmiş, mesleğinde en az 3 sene çalışmış kişilerin hayallerini gerçekleştirmek için ofis açması normal karşılanabilir. Çalışma süresi boyunca iş yaptığı kişiler, bir topluluk/çevre edinmiş olacaktır ve kendi işini alabilecek kıvama ve aldığı işi başarıyla sonuçlandırabilecek ise ofis açmasında hiç bir sorun yoktur.
Yani yeni mezun arkadaşlar tecrübesiz olduklarından dolayı “iş bulamıyoruz” sözlerini duymaktayız. Yeni mezunlar iş bulamazken; ofis açmaları tabi ki de mantıksız bir iştir.
Ofis açmak için gerekli evraklar
Mimarlik Ofisi açmak için; Ofis açacak kişinin üzerine bir şirket olması gerekmektedir. Şirket kurmanın en kolay yolu ise Şahıs şirketi kurmaktır. Ofis’i açar açmaz büyük işler alacağım diyenler için daha büyük sermayeli Limited veya Anonim şirket açmaya yönelebilirler.
Şirket kurmadan önce Mimarlar Odasına kayıt yapma zorunluluğunuz var. Bu zorunluluk ofis açmak isteyenler için degil: Yeni mezun kişilerin Mimarlar odasına kayıt zorunluluğu bulunmaktadır ve mezun olduğunuz tarihten itibaren sizden geriye dönük kayıt ücreti talep edecekler ( Yıl x 460 TL)
Şahıs Şirketi için gerekli evraklar:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İkametgâh
- Vesikalık Fotoğraf
- İş yerinin adresini gösteren kira kontratı ya da iş yeri sizin üzerinizeyse tapu
- Şahıs şirketi kuruluş formu
- İmza beyannamesi
Bu evrakları tamamlamak ve şirket kurmak için kesinlikle bir muhasebeci ile çalışmanız gerekmektedir. Vergi dairesi işler, extra istenilen evrak vs. gibi konular için muhasebecinin takip etmesi gerekiyor.
Yani Ofis giderleri, kira, sekreter, mobilya, bilgisayar, mutfak giderleri vs. tüm masrafları geçtim Ofis kurmak için gereken ücretler bu şekilde artarak gitmektedir.
Şirket kurmak için toplam giderler 1.000 TL diyebiliriz. Tabi ki ofis açmak için bunun dışında yapmanız gereken Büro Tescil Belgesi almak olacaktır.
Bunun için Antalya Mimarlar Odasının Büro Tescil Belgesi ücretleri ve bu belge için istenilen tüm evraklar ve süreç için http://www.antmimod.org.tr/buro-tescil-belgesi-sikca-sorulan-sorular sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Çok detaylı ve kıymetli bilgiler vermişsiniz. Elinize sağlık.