Su Yalıtımı
Su yalıtımı için öncelik olarak şunu söyleyeyim; Gezilen çatılarda su yalıtımı ve Normal tip ( üzerinde gezilemeyen çatılarda ) su yalıtım sistemi farklı malzeme ve yöntemlerle yapılmaktadır, Bu yazımda doğru bir şekilde su yalıtımın nasıl yapılması gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
Çatı ve Teraslarda Su Yalıtımı
Teras Çatılar, üzerinde gezilebilir çatılar, balkon gibi alanlar; yani üzerine kolaylıkla yağmur suyu gibi dış etkenlerden kaynaklı su alabilen veya su sızdırabilecek alanlarda ( bu tuvalet ve banyo zemini de olabilir ) uygulanan su yalıtım malzemeleri ve su yalıtım yöntemleri;
1- Şap ve Yüzey temizleme
Arkadaşlar, öncelikle yalıtım yapılmadan önce uygulama yapılan yüzey; Temiz, tozsuz ve yağsız olmalıdır. Betonarme bir yüzey üzerine yalıtım yapılacak ise; yüzey üzerinde beton içerisinde bulunan agrega ( taşlar ) diş yapmayacak şekilde yani pürüzsüz bir halde olması gereklidir.
Teras, çatı ve balkonlarda yalıtım yapmadan önce; betonu dökülmüş hali hazırda bir alan var ise üzerine 5 cm kadar şap / beton / grobeton dökülerek düzleştirilmelidir.
[alert-success]Teras katlarda şap uygulaması örneği[/alert-success]Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi; Bina inşaatı bittikten sonra çatı terası üzerine şap yani beton dökülür ve resimde yer alan Helikopter makinesi ile yüzey düzleştirilir. Üzerine ister Sürme Tipi Su Yalıtımı uygulansın, isterse yalıtımda en çok kullanılan malzeme Membran‘ın uygulanması için kesinlikle bu yüzey temizleme / düzleştirme işlemi yapılması gerekmektedir.
Şap dökülmüş çatı yüzeyine uygulanan sürme tipi su yalıtımı. Yalıtım malzemesi olarak; Çimento paketlerinde satılan, su ile karıştırılıp aşağıdaki fotoğraftaki gibi su yalıtımı yapmak istediğiniz yüzeye sürülerek uygulanmaktadır.
Ne kadar sağlıklı ve kalıcı bir uygulama olarak sorarsanız rahatlıkla şunu söyleyebilirim; Çoğu AVM ve İnşaatların Temellerinde ve Toprak altında kalan betonarme yüzeylerde uygulandığını gördüm. Uygulama yaparken dikkat edeceğiniz şeyler;
Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?
- Yüzeyin tamamen düz olması: Herhangi bir prüz bulunmaması gerektir.
- Sürme yalıtımı yapılmadan önce yüzey fırça ile temizlenerek Toz ve kirden arınmalıdır.
- Yüzey temizlendikten sonra su ile temizlenerek betona yapışmış küçük tozlardan kurtulması gerektir ( Bu işlemi yaz aylarında yaparsanız ıslattıgınız yüzeyin kuruması daha kolay olur )
- Aldığımız sürme tipi Su Yalıtım Malzemesi çimento gibi toz halindedir ve su ile karıştırarak belirli bir kıvam alır. Burada dikkat edilecek nokta; Biz inşaat ve şantiyelerde Mikser denilen bir makine ile yapıyoruz. Evde kendiniz uygulamak istiyorsanız ahşap veya demir bir çubukla iyi bir şekilde karıştırmanız gerek. Malzeme içinde topak topak kalmaması gerekmektedir.
- Uygulamaya gelirsek; En az 2 kat sürme yapılmalıdır ve ilk katı sürerken hiç bir şekilde açık gözenek kalmamalıdır. Su öyle bir maddedir ki igne ucu yer kalsa bile yolunu bulup gider.
- Fırça ile 1. kat yalıtımı yaptıktan sonra kurumasını bekleyip, aynı şekilde 2. kat uygulanır.
Su yalıtımı Binanın tamamını; özellikle temel ve iskelet sistemini ( Temel, Kolon, Kiriş ) Zemin suyu, yağmur ve tesisat sızıntı, Banyo, Tuvalet gibi ıslak hacimli alanlardan gelebilecek suların yapı elemanlarına zarar vermesini önlemek amacıyla alınan tedbirlere Su Yalıtımı denir.
- Zemin ( Drenaj ) yalıtımı
- Temelde su yalıtımı
- Islak hacim ( Tuvalet, Havuz vs. )
- Çatı ve Teraslarda su yalıtımı şeklinde, Kullanım alanlarına göre sınıflandırabiliriz.
Su ve Nemin oluşması
Su yalıtımı yapmadan önce ilk olarak sorunun neyden kaynaklı olduğunu bulmak gerekir. Nem ve Su sızıntılarının sebepleri sıralamak gerekirse;
- Binaya dıştan gelen su ve nem; Yağmur, kar, yüzey ve sızıntı, yer altı ve toplanma suları ile zemin nemi
- Binanın bünyesindeki nem; Suyla hazırlanmış veton, sıva duvar vb. harçların içerisindeki nem ile, önceden bünyesine su girmiş gereçlerin, zamanla suyunu bırakması
- Bina içerisinde oluşan su ve nem; Su tesisatlarından sızan suyla, hava içerisindeki nem.
Su ve neme karşı alınacak önlemler
- Bina üzerini su geçirmeyen, geniş saçaklı bir çatıyla kaplamak
- Bina yüzeyini, yerine ve yağmur etkisine göre; içerisine sıvı yalıtım gereçleri katılmış düz ve düşey bir sıvıyla sıvamak veya çinko, bakı, suni ya da tabi taş plakalarla kaplamak
- Bina yüzeylerinde suyu çabuk akıtacak denizlik, damlalık vb. profiller oluşturmak
- Bina çevresinede 0,70 – 0,100 m genişliğinde yaya kaldırımı ( tretuvar ) yapmak
- Drenaj yapmak
Su Yalıtım Malzemeleri
Su ve nemi geçirmeyen, esasını genellikle petrol ürünlerinin teşkil ettiği bir çok yalıtım gereci vardır. Ülkemizde üretilen yalıtım çeşitleri şunlardır;
Tabii asfalt, suni asfalt, mastik asfalt, bitüm, katran, bitüm emülsiyonu, Membran ( asfaltla doyurulmuş karton ) asfaltlı cam tülü yalıtım pestili, asfaltlı cam dokuma yalıtım pestili, katran vb. ile birlikte kullanılan kaneviçe ve jüt bezi, harçlar içerisine %2-15 oranları arasında katılarak kullanılan sika, antihidro malzemeler bunlara örnektir.
Bunlardan başka piyasada, içerisine çeşitli bitümlü emülsiyonlar katılarak imal edilmiş Betonite, Ev-Rok, Akrileks, Blockfiller, Glazol gibi badana gereçleriyle, kaleterait, Haserp gibi hazır sıvalar bulunmaktadır.
- Membran; Çatı veya Temel üzerine plastiksi malzemenin ısıtılarak yapıştırılmasıyla
- Mastik Asfalt; Genelde zemin, yol gibi alanlarda kullanılan ve yüzeye serilip sıkıştırılmasıyla
- Bitüm, Katran; Yalıtıma ihtiyaç duyulan yüzeye sürülerek uygulanır.
Su Yalıtımı: Membran
Su yalıtımında en çok kullanılan ve gerçekten de uzun soluklu olarak yapıyı su sızdırmazlığına karşı koruyan en iyi izolasyon malzemesi olarak kullanılan Membran uygulaması:
- Temizlenmiş ve düz bir yüzey üzerine
- Tüp ( Ateş ) ile ısıtılarak yapışkan hale getirilip, Su Yalıtımı uygulaması yapmak istediğiniz alan üzerine uygulanır.