Görünüş Çizimi Nasıl Yapılır?

Görünüş çizimi; belli kurallar ve teknik çizim detayları ile yapılır. Gerçekte var olan bir yapının mimari sunum standartları ile belirli ölçekte küçültülerek, daha öncesinden çizilmiş mimari plan üzerinden yapılır.

Dış kütle, Kapı, Pencere, Dış cephe, Kat yükseklikleri, Tabi zemin, Tretuvar gibi teknik birimlerin belirtildiği projeye görünüş projesi denir.

Bu yazı içerisinde kendi 2. Proje dersimde yapmış olduğum 2 katlı Villa projesi üzerinden sizlere Görünüş çizimini anlatmaya çalışacağım 🙂

Mimari Görünüş Çizimi

Mimari projede görünüş yani cephe çizimi için elimden geldiği kadar sizlere Autocad üzerinden adım adım görünüş çizimini anlattım. Yaklaşık 40 dakikalık bir video oldu.

Mimarlık ve İç Mimarlık okuyan arkadaşlara tavsiyem video’yu baştan sona kadar izlemeniz. Çünkü üniversitede bize böyle çizim anlatan olmamıştı. 40 Dakikanızı ayırıp baştan sona kadar izleyerek görünüş çiziminin %60’lık kısmını ögrenmiş olacaksınız.

Anlatımdan, Ses tonundan bazı kısımlar sıkıcı gelebilir, videoyu çekerken ben bile yoruldum çünkü 🙂 Dinlemekte yorucu olabilir.

Adım adım anlatım olduğundan dolayı çok fazla kısmı da atlamayın ama, arada ögrenmeniz gereken teknik bilgiler ve çizim kurallarını anlatmaya çalıştım.

İyi seyirler ?
iyi çizimler ?

Kendi projemde yaptığım Maket çalışmamı ve projemin ekran görüntülerini aşağıya bırakıyorum. Maket görseli ve plan üzerinden giderek nasıl çizildiğine bakalım.

Mimari de görünüş çizerken elinize bir maket olmasa bile; Plan üzerinden yapıyı kafanızda canlandırmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki maket resmi ile görünüş çizimine bakarak ; neyin nasıl çizildiğini bir miktar görerek, kafanızda bir şeyler canlandırmaya çalışın.

mimari maket

mimari görünüş çizimi

Mimarlık bölümü okuyan veya konu ile ilgili olarak bölüm okuyan arkadaşlar için şunu net bir şekilde söylemem gerek; Korkmanıza gerek yok. Çünkü gördüğünüz şeyi çizeceksiniz. Daha önce çizim yapmadığınızdan dolayı; yapamayacağınızı düşünebilirsiniz. Normal… Fakat kimse anasının karnında ögrenmiyor. 🙂

Teknik Çizim Kulları

Teknik çizim bilgileri derken; Görünüş çiziminde Kapı, Pencere gibi yapı elemanların boyutları ve yerden yükseklik bilgileri;

  • Kat Yüksekliği: 300 cm
  • Tretuvar Kalınlığı: 10 cm
  • Kapı Yükseklikleri: 210 cm
  • Kapı Genişlikleri: 80-90-100 cm
  • Pencere Genişliği: 150 cm
  • Pencerenin Yerden Yüksekliği: 80-90 cm

Bu ölçüleri nasıl aklımda tutayım diye düşünenler olacaktır. Bakın ben şuan Mimarlık Bölümü okuyorum ve Bitirme Projesi alıyorum, inanın şu ölçüleri ezbere bilmiyorum. Mesela pencere yükseliğini mi unuttunuz? Sadece hayal edin. Evinizdeki pencerenin boyutunu? İki elinizi açtığınızda 150 cm civarı eder. Yani bir pencere boyutu.

Yada pencerenin yerden yüksekliğini mi unuttunuz? Evinizde pencereyi açarken hayal edin kendinizi. Pencere hizası göbeğinize geliyor degil mi? oda 80 cm civarıdır. Umarım ölçüler ile ilgili olarak bu anlattığım şeyleri mantığını anlamışsınızdır 🙂

Zemin/Tretuvar ve Kat yüksekliği Çizimi

proje görünüş çizimi

tretuvar çizimi

  1. Projenin her bir köşesinden yardımcı çizgiler indirerek, Bina genişliğini belirliyoruz.
  2. Daha sonra; Toprak ve Tretuvar (10 cm) çizimini yapıp
  3. Tretuvar çizgisi üzerinden 3.00 metre üste kat yüksekliğini çiziyoruz.
Görünüş veya Kesit çiziminde, Kalem kalınlığı en belirgin çizilen birim: Zemin/Toprak çizgisidir.

Yardımcı Çizgiler ile Kapı ve Pencere yerlerinin belirlenmesi

mimari görünüş çizimi

Çizim sırasında hem kalem kalınlığı hem de koparmalar yapılarak; yapıların önde veya arka olduklarını temsil ederler.
  • Yardımcı çizgiler kullanılarak projede yer alan Kapı ve Pencere‘nin bulunduğu her noktanın sağından ve solundan çizgiler inerek yerleri belirlenir.

görünüş detay çizimi

  • Görünüş çizilirken; Önde yer alan kısım her zaman kalın çizilir ve Arkada kalan kısımlar; KOPARILARAK çizilir.
    Bunun amacı koparılmış yerin arkada olduğunu belirtmektir.

Görünüş çizimi

Mantık ve kurallar hep aynı, gördüğünüz şeyi çiziyorsunuz.

Sizden bir kaç teknik bilgiden başka bir şey istemiyoruz çizim yaparken. Hele ki, görünüş çizimi konusunda. Çünkü gördüğümüz şeyi çiziyoruz arkadaşlar, ekstra bir şey istenmiyor.

Bu yazıyı yazmam bayağı uzun sürdü, aslında bunu sizlere yazı olarak anlatmak yerine; bir video çekerek anlatmak daha kolay olacaktı. İleri ki zamanlarda basit bir çizim/görünüş videosu ekleyeceğim.

Mimari Proje Çizimi eğitim videolarını yayınladığım » Kendine Mimar Youtube sayfamı ziyaret etmeye ne dersin?

Daha önce Zemin Kat görünüşü çizdiğimiz proje üzerine, 2. Kat görünüşü çizip ekledim.

mimari cephe çizimi

Kendi çizdiğim proje ezberimde olduğunda dolayı, çizim daha kolay ve hatasız bir şekilde çizmeme yardımcı oluyor. Çizmiş olduğunuz projeyi sahiplenin. Tanrı değiliz ama yoktan var ediyoruz 🙂

  • Kat yükseklikleri
  • Çatı Eğimleri
  • Giriş / Pencere hatları ve cam tasarımlarını çizmek daha da kolay ve eğlenceli oluyor.

Çizdiğiniz proje sizin, Her çizginize sahip çıkın. Sunuma çıktığınızda KORKMADAN ve ÇEKİNMEDEN projenizi savunun… “Yanlış Çizim” korkusu ile sunum yapmayın. Elbet hatalarınız, eksikleriniz olacaktır ama Hatasız kul olmaz 🙂

Çizdiğiniz şey, sizin bilginiz düzeyinde; kendi dogrunuzdur, ve çiziminiz de; size göre yanlış yoktur. Olmaması lazım
O yüzden proje’nizin her çizgisini savunmanız gerek.

Savunun ki, karşı taraftan ( Hocalardan ) Yanlış bir yorum aldığınızda +sizin tecrübeniz olur. Yalnız bunu tatlı bir dille yapın. Juri de yer alan hocalar bilir kişilerdir. Size yanlış diyorlarsa yanlışı savunmayın, ama elinizde gerçek bir veri/bilgi var ise sonuna kadar arkasında durun.

Aynı hatayı bir daha yapmazsınız… Sanırım yapmazsınız.. Yapmamanız lazım. Hata yapmayın 🙂

Benim Mimarlık ve Görünüş Çizimi konusunda söyleyeceklerim ve anlatacaklarım bu kadar. Eğer eklemek ve söylemek istediniz bir şeyler var ise; aşağıdaki mesaj panelini kullanarak yazabilirsiniz <3

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Valla bravo… öğrenci olmana rağmen her şeyi çok güzel anlatmışsın.. tebrik ederim..
    Ayrıca bir gözlemim de şu : İnşaat teknikerliği bölümünde okuyup gelenler, mimarlık fakültelerinde, normal liseden gelenlere nazaran çok daha başarılı oluyorlar…
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim..

  2. şimdi benim kat yüksekliğim 300 cm bizden 1/100 de görünüş istediler yani 3 cm alıcam değilmi? ama kağıt boyutunu A3 istiyorlar neden acaba ben anlamadım A4 de rahatlıkla sığıyor çünkü!!!

    1. @Merve Çelik

      300 cm’lik ölçü 1/100 ölçekte 3 cm olarak çizilir evet … A3-A4 kagıt boyutuna gelince, bunu hocalarına sormak gerek ama gereksiz bir detay bence 🙂

  3. Merhaba yatak odası görünüşü çizdiğimizde kesit çizgisini bir kaç yerden geçirerek görünüş cıkartıyoruz pencerenin önden görünüşünü cıkarırken sorun yok ama mesela görünüş kesit çizgisi pencereyi yandan keserse pencereyi görünüşte nasıl çizeceğiz kesitte olduğu gibi mi yoksa normal içi boş duvar gibi mi

    1. @Elis merhaba,
      Eğer kesit pencereden geçiyorsa
      1- 80cm yüksekliğinde parapet yani duvar çiziyorsunuz.
      2- 150cm pencere boşluğu bırakıyorsunuz
      3- 150cm’den sonra duvar kalınlığı kadar; 10cm yüksekliğinde lento/beton çiziyorsunuz ki bu pencerenin saplanacağı beton.
      4- Açmış olduğunuz 150cm boşluğun alt ve üstüne 5’er cmlik kutu çiziyorsunuz ve kutuları birbirine 3 çizgi ile baglıyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu