1/20 Ölçek Sistem Kesit ve Detay Çizimi

Sistem kesiti genel olarak yapı uygulama projelerinde veya Mimarlık Bölümü Bitirme projesi alan arkadaşlar için; Uygulama planı üzerinden istenen ve Cephe Sistem Detayı olarak adlandırılan 1/50 tekniği ile normal kesit çizilip daha sonra 1/20 ölçekli detayların işlendiği mimari projedir.

Bu yazı içerisinde gerçek anlamda Temelden Çatıya kadar olan Sistem Kesitinde yer alan tüm elemanları; Temel, Döşeme detayları, Cephe Kaplaması, Çatı kaplaması gibi tüm detaylardan bahsetmeye çalışacağım.

Temel Detay Çizimi

Villa, Hasta hane, Otogar gibi projelerin genelinde Radye Temel çizilir.  Minimum temel kalınlığı 50 cm çizilen bu Radye Temel’in detay çizime baktığımızda; öncelik olarak autocad çizim ekran görüntüsü bırakıyorum aşağıda kendiniz bir inceleyin hemen altında buradaki detaylardan kısaca bahsedeceğim;

Radye temel çizimi

Temel Sistem Detayı

  1. Zemin kaplaması; 60×60 Granit kaplama
  2. Yapıştırma harcı, 1 cm
  3. Tesviye betonu 3,5 cm
  4. Betonarme/Radye Temel 50 cm
  5. Koruma Betonu (5-10 cm)
  6. Geotekstil Keçe
  7. Yalıtım şapı + Su yalıtımı, 2 kat memran
  8. Grobeton 10 cm
  9. Blokaj 10-15 cm
  10. Sıkıştırılmış toprak
  • Çizdiklerimizi anlayalım;
  1. Öncelik olarak yapı’nın inşaa edileceği alan kazılır, daha sonrasında kazılan alan yani toprak; Zemin sıkıştırma makinesi/silindir ile toprak sıkıştırılır ve üzerine 5-10 cm kalınlığında Grobeton dökülür.
  2. Grobeton dökümü bitip, beton kuruyup/mukavemetini aldıktan sonra üzerine Su yalıtımı için kullanılan Membran uygulaması yapılır ve üzerine 1 mm kalınlığında Geoteksil Keçe serilir. Serilen bu keçe gerek buharlaşma, gerekse bir miktar koruyuculuk özelliği vardır.
  3. Isı yalıtımı ve Geotekstil Keçe’nin üzerine burada yaptığımız uygulamayı tam anlamıyla korumak için 10 cm kalınlığında Grobeton dökülür.
  4. Daha sonra 50 cm kalınlığında Radye Temel dökülür. Tabi bu radye temel’in hesabını statikçiler yapar, donatılı yani inşaat demiri içerek bir betonarme temel döşemesidir.
  5. Radye Temel’den sonra beton yüzeyi düzeltmek adına Tesviye Betonu dökülür ve üzerine yapıştırıcı harç ile; zemin kaplamanız ne ise; Seramik, Granit, Mermer kaplama isimleri yazılır.

Çatı Sistem Detayları

Çatı çizim hakkında bilmeniz gereken bir kaç teknik bilgi vermek istiyorum.

Öncelik olarak düz çatı diye bir şey yoktur, yani projelerimizde çizmiş olduğumuz çatılar düz olarak çizilse veya mimarlık bölümünde okuyan arkadaşlar için proje sunum jurilerinde “düz çatı” ifadesi yerine %5 eğimli çatı olarak ifade etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Buradaki eğimde yağmur suyunun kolay bir şekilde su giderine/oluk/dereye akması için verilir.

Bunun dışında bilmeniz gereken 2 tip çatı vardır.

  1. Betonarme çatılar
  2. Konstrüksiyon sistemli çatılar. 

Betonarme Çatılar

Betonarme çatılar genel olarak %5 egim verildiğinden bahsetmiştik. Bunun dışında üzerinde gezilebilir çatılarda  80 cm yüksekliğinde, 15/20 cm genişliğinde Parapet denilen bir betonarme duvar çizilmek zorundadır.

Bu parapet dediğimiz şey; balkonlardaki küçük duvarları aklınıza getirin… aynı mantık.

Hem çatıya çıkan kişinin aşağıya düşmemesi için koruma amaçlı, hemde yagmur suyu için bir havuz oluşturmak maksatlıdır. Öncelikli ama Güvenlik için.

çatı detayları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu