Dilatasyon Nedir?

Dilatasyon Nedir?; Yüksek katlı binalarda (boyuna) ve Geniş (enine) geniş olan yapılarda, binanın ağırlığı ve üzerindeki yüklerin zeminde yaratacağı farklı basınçları dengelemek, sıcaklık/genleşme olayları sonucu yapıya zarar vermesini önlemek amacıyla bırakılan boşluklara Dilatasyon / Dilatasyon derzi denir.

Teknik Bilgiler

  • Dilatasyonderzi, binanın temel tabanından çatı üzerine kadar aynı düzlem üzerinde bırakılır.
  • Genel olarak 20 m de bir dilatasyon derzi bırakılır. Ancak bazı özel hallerde 30-60 m de bir bırakılabilir.
    Ayrıca titreşimi fazla olacak makinelerin montesinde makine için yapılacak temelin çevresinde de dilatasyon derzi bırakılır.
  • Derz genişliği her 10 m uzunluk için 1 cm olarak kabul edilir. Buna göre ortalama blok boyu olan 30 m için 3 cm derz genişliği bırakılmalıdır.
  • Derzler, mantar, asfalt,sünger, katranlı ip gibi elastik maddelerle doldurularak yapının iç kısımlarının dış tesirlerden korunması sağlanır.
  • Ayrıca derzler plastik şerit ve borularla yalıtılır.

otoparklarda dilatasyon derzleri

Inşaat dilatasyon ne demek?

Dilatasyon, yüksek katlı ve oturma alanı geniş yapılar tasarlanırken yapının oturduğu zemindeki farklılıklar ve sıcaklık değişimlerinden dolayı meydana gelen genleşme ve kısalma hareketlerinin yapıya zarar vermesini engellemek amacıyla yapılarda bırakılan boşluklara verilen isimdir.

Dilatasyon boşluğu kaç cm?

Dilatasyon derzleri, binanın temelinden çatıya kadar uzanır. 3 cm eninde her 30mt de düşey aralıkları bulunan bir yapı düşünün. 3 cm aralık sayesinde bu yapı birbirinden bağımsız 2 yapı gibi hareket edecektir.

Dilatasyon neden kullanılır?

Dilatasyon derzi nerelerde kullanılır (Deprem derzi) Dilatasyon derzi, farklı geometrilere sahip yapıların veya büyük genişlikteki yapıların belli noktalardan bölünerek iki ayrı parça olarak çalışmasını sağlayan yapı boşluklarıdır. Dilatasyon derzi, yapıların düzensizliklerini yok etmek amacıyla da kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu