DGS ile Mimarlık Bölümüne Geçiş – SORU & CEVAP
Arkadaşlar merhaba,
Daha önce Dikey Geçiş Sınavı ile ilgili olarak 2 adet yazı yazmıştım, okumadıysanız ilk olarak aşağıdaki başlıklara tıklayarak diğer yazılara göz attıktan sonra bu konuyu okuyun.
Bu yazılarımın üzerine sitemizi ziyaret eden arkadaşlar, Mimarlık ve DGS ile ilgili bir çok soru sordular, tek tek cevap vermek yerine SORU ve CEVAP başlığı altında, Dikey Geçiş ile ilgili sorulara cevap vermeye çalışacağım.
DGS ile Mimarlık bölümünü kazanmak zor mu ?
Mimarlık bölümünde okumak gerçekten zor mu?
bkz: Dile kolay, akla zor
Öncelik şunu söyleyeyim, ben 2011 yılı Mersin Üniversitesi – İnşaat Teknolojisi bölümü mezunuyum.
Buradan yola çıkarsak, bölümü okuması bana göre kolay. Çünkü Autocad kullanmasını, proje çizmesini ve sektörle ilgili bir çok konuyu biliyorum.
Ama buna 1. sınıfta ki ögrencileri göz önünde bulundurursak, kafası çalışmayan kişilerin bölümü okumasını pek zannetmiyorum.
Ayrıca Özel üniversitede okuduğum için derslerin çoğu lay lay lom da geçiyor diyebilirim, Mimarlık bölümünde önemli olan proje dersleri zaten.
120 kişilik bir sınıfta; Proje-1 ve Proje-2 derslerinden toplamda 15 kişi kalmıştı. Bunun üzerinden yola çıkarsak pek fazla zor olduğu da söylenemez. Ama dediğim gibi Devlet ve Özel Üniversitelerde not verme konusunda bayağı bir fark var.
Ama şunu söyleyebilirim, Mimarlık ile ilgili + Teknik Terimleri biliyorsanız ve tasarım için + hayal gücünüzü bir tutam kullanabiliyorsanız. Hallederseniz, sıkıntı degil 🙂
Üniversite kaç yılda biter?
Mimarlık bölümünde toplam 7 adet proje dersi bulunmakta.
Her dönem 1 proje dersi alabiliyoruz, haliyle; 1 senede 2 proje dersi görebiliyoruz.
Normal şartlarda 3,5 yılda okul bitiyor.
Yaz okuluyla beraber ne kadar sürede biter?
Dgs ile bu bölüme geçiş yaptığımızdan dolayı sistemde 2. sınıf olarak kayıt yapıyorlar. Bizim buradaki avantajımız Yaz Okullunda üsten proje alabiliyoruz.
Her dönem sonu yaz okuluna kalarak mimarlık bölümünü 2,5 senede bitirebilirsiniz.
Okurken çalışmak gibi bir şansımız var mı?
İlk dönem için böyle bir durum olacağını pek düşünmüyorum çünkü alacağınız dersleri göz önünde bulundurursak;
- Temel tasarım ve maket
- Proje – 1
- Diğer sözel dersler ( Mimarlık tarihi, Çagdaş mimarlık, Yapı fiziği vs. )
Neredeyse boş gününüz kalmıyor ve kalsa bile Temel Tasarım ve Maket + Proje derslerinde verilen çizim ve ödevleri yetiştirmek bir hayli zaman alıyor.
Cumartesi ve Pazar günleri bir tek bu iki dersten verilen ödevleri yaparak geçiyordu. Bu yüzden en azından Mimarlık Bölümünde okurken çalışmak biraz zor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık’la bu anlatılanların alakası yok. Yaz okulu diye bir şey yok. Tasarım Proje derslerinden birinden kalınca artık bir sene(!) uzuyor, ikinci dönem açılmayacak. Sınıflar çok kalabalık (=100) Kampüs dağda. Bir şey anlatan yok, öğrencinin araştırması bekleniyor. İzmir’de ve beleş olmasıyla prim yapan bir bölüm.
dgs ile mi geçtiniz
Ben de dgs ile geçiş yaptım. Bizim okulda Temel tasarım, projeye giriş, proje1,..6 şeklinde ve benim merak ettiğim temel tasarım vr projeye giriş dersini veya projeye giriş ve proje 1 dersini aynı dönem içinde alabiliyor muyuz ?
Muafiyetenize göre değişiyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesinde 26 dersimi muaf ettiler benim ve 1. proje ile başladım.
önlisansta hangi okul ve bölümden mezun olmuştunuz bu kadar dersinizi saydılar acaba.Bide ben hangi önlisasn bölümünü okusam mimarlığa geçişte fazla ders muaf edebilirim.Lütfen cevap verirseniz mutlu olurum.
Mersin Üniversitesi – İnşaat Teknikerliği bölümünden mezun olmuştum.
Muafiyet ile ilgili olarak araştırma yapmanız gerek çünkü her üniversitenin Muafiyet, farklı.
Fazla ders muafiyeti için örneğin yaşadığın üniversiteyi arayarak İnşaat Teknikeriyim Mimarlık bölümü için sizin üniversiteye geçiş yapmak istiyorum, Kaç ders muah sayılıyor”” Şeklinde sormanız gerekmektedir.
Merhaba ben 6 yıl piyasada çalıştım. Autocad
İdecad
3dmax
Photoshop
Coohom
Programlarını ileri düzeyde biliyorum. Teknik bilgim haliyle var. Piyasayı tanıyorum. Bunlarla birlikte okulda zorluk çeker miyim. Ya da bana bunların faydası olur mı