Kesit Çizimi

Mimari Projede kesit çizimini tam olarak anlamanız ve çizimi doğru bir şekilde yapmanız için; Mimari Çizim kuralları, Teknik Bilgiler ve Mimarlık terimlerini bilmeniz gerekmektedir. Yazı içerisinde tüm bunlardan kısa kısa bahsedeceğim, benimle gelin 🙂

Daha önceki Görünüş Çizimi (tcetveli.org/gorunus-cizimi) yazımın ardından sizlere elimden geldiği kadar Mimari Projede Kesit çizimini anlatmaya çalışacağım.

Kesit çizimi; Bir projenin kat yüksekliğinin yaklaşık 3/2’sinden, enine olacak şekilde hayali bir çizgi ile kesildiği varsayılıp, o kesitin geçtiği noktalara değen yapı birimlerinin çizilmesidir.

Kesit Noktası

kesit çizimi

Mimari Plan üzerinde belirtilen bu kesit çizgisi — – — – — bizim için referans noktası olacaktır. Kesit çizgisi üzerinden yardımcı çizgiler çekilerek (iz düşüm/hiza) alınarak projede denk gelen Kolon, Kiriş, Tretuvar, Balkon, Çatı/Parapet noktalarının yerleri belirlenir.

Yardımcı Çizgiler

Plan üzerinde yer alan kesit çizgisi — – — – — ‘nin üzerinden geçtiği her nokta üzerinden; yardımcı çizgiler çekilerek aynı hizada, kesit çizgisinin plan üzerindeki kestiği noktalar baz alınarak yardımcı çizgiler çekilir.

Öncelik olarak projede yer alan A-A kesitinin geçtiği/değdiği Duvar ve Tretuvar noktalarından yardımcı çizgiler indirerek çizeceğimiz kesitin ana hatlarını oluşturmuş oluyoruz.

1. ile isimlendirğim; Yukarıdaki projede sizlere anlatmak için beyaz yuvarlaklar aldığım kısım; Projede kesitin geçtiği ve çizilmesi gereken ana noktalar…
2. olarak isimlendirdiğim kısım ise Tretuvar ve Temel çizimini yapacağım kısım…

Tretuvar Basitçe anlatmak gerekirse Kaldırım ve Yürüyüş yolu olarak adlandırılmaktadır. Tüm yapı/binaların etrafındaki yürüyüş yoludur.

Temel / Duvar ve Tretuvar çizimi

Kesitin geçtiği noktalardaki yardımcı çizgileri çektikten sonra asıl çizime başlıyoruz. Az önce yardımcı çizgilerini çektiğimiz proje üzerinde; Duvar, Kat yüksekliği, Temel, tretuvar birimlerini çiziyoruz. Çizeceğimiz birimlerin ölçüleri ise;

  1. 300 cm kat yüksekliği çizgim
  2. Ardından 50 cm radye temel çizgim
  3. Sonrasında Dış Duvar:20 cm / İç Duvar: 10 cm
  4. Tretuvar kalınlığı; 15 cm
  5. Üst döşeme kalınlığı 15 cm

Olarak çizdiğimizde, projemiz aşağıdaki şekli alıyor 🙂

Projeden yardımcı çizgi çek ve denk gelen birimleri; Yukarıda vermiş olduğum Mimari Proje Çizimi ölçülerine göre çiz.

mimari kesit çizimi

Mimari proje çiziminde yardım için Whatsapp: 0530 170 38 00 üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kiriş Çizimi

Proje ve Kesit çiziminde en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi Kolon yerleşimi ve Kiriş Çizimidir.

Kesit çiziminde kiriş yerleri; kolonların denk geldiği tüm yerlere eklenir. Yani ilk başta çektiğimiz yardımcı çizgilerin hizasında yer alan kolonların yerine, kesit çiziminde kiriş eklenir.

Kiriş boyutları 60 cm x 30 cm olarak çizebilirsiniz. Kat döşeme kalınlığı ise 15 cm olarak çizilir.

kiriş çizimi

Parapet Çizimi

Parapet; Genellikle binaların çatı çevresine yapılan, 80cm-60cm yüksekliğe sahip betondan yapılmış küçük bir duvardır.

parapet çizimi

Kullanım amacı olarak korkuluk olarak düşünebilirsiniz veya balkonlardaki 60cm’lik duvarlar gibi. Aslında balkondan düşmeyelim diye yapılan o duvarda bir nevi parapettir 🙂

Detaylandırma

Projenin detaylandırılması genel olarak Zemin ve Çatıda kullanılan malzemelerin kesit üzerinden gösterimi ile yapılır.

Zemin kaplaması; Seramik, Mozaik, Karo gibi malzemeler

Çatıda kaplaması; Eğer betonarme bir çatı ise, Isı yalımı, Su yalıtımı, Koruma betonu gibi çizim detaylarının çizilmesi gerekmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu