Bubble Diagram Çizimi

Bubble Diagramı; (Diğer adıyla Fonksiyon şeması) Mimari proje tasarım sürecenin 2. adımı olarak adlandırabiliriz. Diagram çiziminin asıl amacı birimler arasında ilişkiyi belirlemektir.

Mevcut projemizin konusuna göre oluşturduğumuz İhtiyaç listesi doğrultusunda, projede yer alan birimlerin konumlandırılmasını bu diyagram üzerinde gösterilmesidir.

bubble diagramı

Bubble Diagramı Çizimi; Vaziyet planı ve Kat planları için çizilebilir. Diagram üzerinde birimlerin gösterimi yuvarlak şema şekilleri kullanılarak ifade edilir ve buna ek olarak ifade ettiğimiz birimlerin büyüklüğüne göre çizdiğimiz yuvarlakların boyutunu arttırmamız gerekmektedir.

Bubble Diagramı örnek olarak: Mimari bir villa projesi üzerinden örneklendirmek gerekirse, ilk önceliğim mevcut projemin yani Villa Projesinde yer alan ihtiyaç listesi birimlerini çıkartmam gerekmektedir.

Mimari bir villa planı içerisinde olması gereken birimler. ( Villa İhtiyaç programı )

  1. Giriş
  2. Koridor
  3. Mutfak
  4. Salon
  5. Banyo
  6. Wc
  7. Yatak Odası
  8. Kiler

İhtiyaç listesini oluşturduktan sonra bu doğrultuda diyagram çizimini geçelim.

Bubble diagram örnekleri

Buradaki amaç; bir kişinin yapı içerisine girdiğinde; mevcut birimlere (Yatak odası, Mutfak vs.) ulaşması için izlediği yolu yuvarlak çizimler ile ifade ederek, bir nevi yürüyüş yolunu oluşturmaktır.

bubble diagram örnegi

Diyagram çiziminde dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi;

  • Birimleri ifade ederken Yuvarlak şemalar kullanmanız,
  • Yuvarlak ile ifade ettiğimiz birimlerin büyüklüğüne göre ( m2 alanı ) yuvarlaklarında büyüklüğünü arttırmamız gerek.
    Mesela verdiğim örnekte en büyük hacme sahip alan SALON ve sonrasında Yatak odası denk gelmektedir.
  • Renklendirmede ise; aynı birimleri aynı renklere boyamanız yeterlidir.

Tek katlı proje için diyagram çizimi bu şekildedir.

Eğer bu 2 katlı bir yapı olsaydı bu çizime ek olarak Koridor kısmından tekrar bir ok çıkartarak Merdiven ve Asansör çıkartmamız gerek ve üst alana çıkmamız lazım ve sonrasında bir koridor ekleyerek üst kattaki birimleri benzer şekilde ifade etmemiz gerekmektedir.

Mimari proje çiziminin bu konusunda Bubble Diagram çizimini ögrendik. Eğer Mimarlık ve İç Mimarlık okuyorsanız proje çizimi ile ilgili Tcetveli.org/mimari-proje-cizimi kategorimize göz atmanızı tavsiye ederim.

Bunun dışında el çizimleriniz bitip Autocad ile mimari proje çizimine geçtiğiniz hazır çizim ve tefriş kütüphane arşivimiz için AutoCAD Blocks sitemizden ücretsiz olarak tüm çizimleri indirebilirsiniz.

Aklınıza takılan ve sormak istediğiniz bu yazı ve bunun dışında her türlü sorunuzu aşağıdaki Mesaj Kutusundan bizlere iletebilirsiniz.

İyi çizimler ??

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu