Doğal Taş Duvar

Duvarlar; moloz taş, siklop, ince yonu, kesme taş ve karma duvar diye ayrılır. ( DIN 1053-1, duvarlarla ilgili düzenlemeleri içerir.)

taş duvar örüümü
Tortulaşma sonucu oluşmuş olan kaya katmanları kırıklı tabakalaşmalarına uygun biçimde yığma duvarlarda kullanılmalıdırlar. Bu güzel ve doğal görünmekle beraber, hem yükün duvara düşey olarak etkilemesi nedeniyle, hem de statik olarak doğrudur.

Burada taş ölçüleri önemli bir noktadır. Taş uzunlukları, taş yüksekliğinin 4 veya 5 katından fazla olmamalı ve Taş yüksekliğinin altına inmemelidir. ( taşların düzgün bağlanabilmesi için her köşesine dikkat etmek gerekir.) Ham duvar taşlarının örme işi, duvarın düşey kesiti boyunca el işçiliğine uygun olmalıdır.

Taşların arka ve ön yüzlerinde 3 dersten fazlası kesişmemelidir. Kesişen derzler 2 taş sırasından fazlasını geçmemelidir. Statik dengeleme için taş sıraları < 1,5 m ( iş iskelesi yüksekliği) olacak şekilde hatıl ile dengelemelidir.

Bağ ve dizi katmanları birbiri arasında şaşırtmalı olmalı ya da her katmanda iki diziye karşılık bir bağ eklenmelidir. Bağ katmanlarının kalınlığı (derinliği), katman yüksekliğinin yaklaşık 1/2 şeklinde olmalıdır.

Bağ derzleri kaplama duvarlarda >10 cm, kesme taş duvarlarda ise > 15 cm ile üst üste binmelidir ve köşelerde en büyük taşlar kullanılmalıdır.

Görünen yüzeylerin derz dolguları yapılmalıdır ( derz dolgu derinliği ve derz kalınlığı eşit olmalıdır.) Derzler malzeme ve işçiliğe göre yaklaşık 3 cm’ye kadar olmalıdır. Saf çimento harcı bazı taşlara renk veridği için harç olarak kireç veya kireç katkılı çimento kullanılmalıdır. Karma yığma duvarlarda ise yontma taştan örülen ön bölüm, taşıyıcı düşey kesitle bütünleştirebilir. Taşıyıcı nitelikte olmayan 2,5 – 5 cm ince taş kaplamalar ankrajlarla arka duvara tespit edilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu