Hatıl Nedir ?

Hatıl Nedir? | Pislik Mimar

Hatıl Nedir? İki tam kattan oluşan veya 18 m. uzun, binalar ile döşeme altında olup çok miktarda ya da büyük açıklıkları bulunan, Yatay yükleri taşıyan tüm dış ve perde duvarların üzerinde yer alan (Beton, Çelik veya ahşap) kısıma hatıl denir. Hatıllar genel olarak kat yüksekliği fazla olan yapılarda duvarın dayanımı arttırmak için kullanılır.

hatıl nedir

  1. Yapının kolonlar arasına örülen duvarlar; İki kolon arası mesafe ve kat yüksekliğine göre hatıl sistemi belirlenir.
  2. Geniş aralıklı duvar yapılarında Hatıllara statik olarak destek vermek için; Kullanılan ytong kalınlıgında Hatıl Kolonları yapılır.

Hatıl Uygulaması

  • Hatıl kalıpları ve kolonlarında Ø8 inşaat demiri kullanılır.
  • Hatıl ile kolon birleşim yerleri; Statik/Dayanımı arttırmak adına kolon yüzeyleri delinerek hatıl donatıları Kolonlara saplanır.
  • Döşeme üzerinde bulunan Hatıl Kolon donatıları için yine aynı işlem uygulanmalıdır.

Hatıl donatıları mevcut Kolon ve Döşeme betonarmesine baglantısı için Ø9-10 ile beton delinir ve hatıl 30-40 cm demirler kesilir ve deldiğimiz döşeme/kolon deliklerine epoksi sıkılarak hatıl donatıları minimum 5-7 cm olmak şartıyla saplanır.

Konstrüktif olarak lentolar ve masif döşemelerle birlikte oluşturulabilirler.
Yığma duvar konstrüksiyonlarının tasarlanmasında, belirli şartlara bağlı olarak basitleştirilmiş bir hesaplama yöntemi kullanılabilir.

Teknik Bilgiler

hatıl hesabı

Hatıl Çeşitleri

Hatıl çeşitleri kullanılan malzemeye göre isimlendirilmektedir. En çok tercih edilen betonarme ve içerisinde donatı yani inşaat demiri olan Betonarme Hatıllardır.

Aşağıdaki resimde 4 tip hatıl çeşidi ve kesit detayları yer almaktadır. Eski zamanlardan başlayarak Taş Hatıl, Tuğla hatıl, Ahşap hatıl ve günümüzde kullanılan betonarme hatıldır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Özet olarak hatıllar; Mimari proje çizerken
    – Duvar yüksekliği fazla olan kısımların orta noktasına,
    – Kapı ve Pencerelerin üst kısmına, belirlemiş olduğunuz duvar kalınlığı boyutlarında çizmeniz gerekmektedir.
    Kapı ve Pencere çizimlerine hatıl ekmemek için; Yukarıdaki Kirişten sonra duvar çizilir ve sonrasında kapı yüksekliğine gelindiğinde tam olarak kapının hemen üzerine 10 cm x 10 cm veya 20 cm x 20 cm olarak çizilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu