Büfe Projesi
Büfe Projesi: Mimarlık ve İç Mimarlık bölümünü kazanan arkadaşlar için ilk dönem proje konuları genel olarak Büfe Projesi verilmektedir.
Projedeki amaç çizime yeni başlayanlar için Mekan hacmi, İhtiyaç programına göre kullanıcı odaklı; İçerisinde pratik yeme ve içme satışlarının yapıldığı bir mekan tasarlamaları istenilir.
Bu doğrultuda proje araştırması yapan arkadaşlar için; İhtiyaç listesi, Proje Analizi, Tefriş ve Tefriş ölçüleri bilgilerine ulaşabilirsiniz.
İhtiyaç Listesi
Proje kapsamında ihtiyaç listesi olarak; çizeceğimiz proje işleten kişinin ihtiyaçlarını karşılamak (Wc, Lavabo) satılan ürünlerin sergilenmesi ve barındırılması (depo) gibi ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir.
Büfe ihtiyaç programı: Genel bir ihtiyaç programı oluşturmak gerekirse
- Satış alanı
- Oturma Alanı (Müşteri için)
- Tezgah (Tost, Sandviç yapımı)
- Depo alanı
Proje Analizi
Proje analizi başlı başına bir konuyu kapsamakta. Detaylı bir şekilde ögrenmek isterseniz Mimari Proje Sunumu https://www.tcetveli.org/mimari-proje-sunumu/ yazımızı okuyabilirsiniz.
Projeye analiz aşamasında; oluşturduğumuz ihtiyaç listesi içerisinde yer alan birimlerin ölçüleri bilmemiz gerekmektedir. Mimari proje oluşturulurken mekan içerisinde kullanılan birimlerin standart ölçüleri ve bu birimleri kullanacak kişilerin sayısına göre mekan hacimleri belirlenmektedir ve projemizi doğrudan bu birimler oluşturmaktadır.
Bu proje için bilmemiz gereken ölçüler; Masa ve Sandalye ölçüleri, Tezgah için Evye ölçülerini ve bu birimlerin genişlik ölçülerini ve yükseklik ölçülerini bilmemiz yeterli olacaktır. Bu birimlere Mimari proje çiziminde Tefriş diyoruz.
Tefriş Ölçüleri
Mimari projeleri Autocad üzerinden çiziyoruz ve proje içerisinde kullandığımız Mobilya, Tezgah, Kapı gibi birimlerinin tamamına Tefriş olarak adlandırılmaktadır. Eğer autocad programı ile çizim yapacaksanız ➡ Tefriş Kütüphanesi ( https://www.tcetveli.org/tefris-kutuphanesi/ ) yazımız içerisinden tüm çizimleri ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
El çizimi yapacak arkadaşlar için Tefriş ölçülerini tek tek verip daha sonrasında 1/50 Ölçek Hesaplamasını anlatarak çizimi tamamlayacağız.
Tezgah ve Evye Ölçüsü
Öncelik olarak Büfe içerisinde tost ve sandviç yapmak için düz bir tezgaha ve bir yıkama işlemi için evyeye ihtiyacımız bulunmaktadır.
Evye (Yıkama) Ölçüsü: 60 cm x 140 cm
Tezgah: 70 cm x 140 cm olarak çizilebilir.
Projeye yeni başlayanlar arkadaşlar için biraz detaylı olarak anlatmak istediğim bir konu. Tezgah ve Evye yerleşimini yaptıktan sonra büfe içerisinden dışarıya bir satıl penceresi oluşturmak gerek.
Bunun için bu hazırladığımız birimi arka taraf da ürün hazırlama (mutfak alanı) ve ön kısımda satış alanı olarak planladım.
Proje Örneği
Proje tefrişlerinin dogru bir şekilde yerleşimi yapıldığında proje kendiliğinden oluşmaktadır. Basit olarak hazırladığım bir Büfe Projesini sizinle paylaşayım, bu örnek üzerine kendi fikir ve tasarım düşüncenizi ekleyerek projeyi geliştirebilirsiniz.
Bu örnek çizimimde 380 cm x 260 cm yani yaklaşık olarak 10 m2’lik bir hacimden oluşmaktadır. Projenin ön cephesinde pencere açarak satış birimi oluşturdum, arka kısımı tamamen mutfak olarak düşünüp yıkama bölümü/evye ve pratik yiyeceklerin yapılabileceği bir tezgah alanı bıraktım.