Mimari Sunum, Analiz ve Konsept Oluşturma
Neyden Esinlendin?
Sanırım benim gibi mimarlık okuyan arkadaşlarının çoğunun duyduğu bir söz bu 🙂 “Hocam biz önce projeyi çizip daha sonra konsept bulanlardanız diyemedik. Neyse arkadaşlar cıvıtmayalım. (ciddiyen 🙂 )
Şimdi ben burada kendi projem olan Avm/çarşı projesi için hazırladığım Sunum paftası, Arazi Analizi ve Konsept ile ilgili olarak Projeye başlangıcından sonuna kadar tüm adımları; arsa ve çevre analizleri, fikir üretme, eskiz çalışmaları, fikri projelendirme, kesit görünüş çizimi, dış cephe çalışması ve sunum ile ilgili olarak elimden geldiğince bir şeyler karalamaya çalışayım.
İçindekiler;
Proje Konusu ve Proje Alanı
Başlanğıç noktası; Bir müşteriye mimari proje çizimi veya mimarlık bölümünde okuyan arkadaşlar için her şeyin başladığı yer olarak Proje Alanımız ve Proje konumuz.
Bir arazi / bir alan / bir arsa ( artık ne diye ifade edilirse ) var veee bu alan içerisine yapılması gereken bir proje var. Bu bir Tiyatro merkezi olabilir, Olimpik yüzme havuzu olabilir, villa tasarımı olabilir, belediye binası olabilir… Yani müşterimizi veya Mimarlık bölümündeki proje konusu seçme şansımız olmayabilir ama hiç fark etmez. Bizler İhtiyaca göre; en iyi ve en uygun projeyi tasarlamamız, üretmemiz lazım.
Proje Alanı;
Proje alanımız; Gaziantep Balıklı meydanında bulunan kırmızı içerisine aldığım, yaklaşık 2,300 m2’den oluşan bir arazi. Mevcut arazi üzerinde bulunan birimler yerine kentsel dönüşüm olarak adlandırabileceğimiz bir proje konumuz var.
Proje Konusu ve Proje arazisi bilgileri verildikten sonra ( imar planı ) Belediye Paftasından arsanın bulundu alanın çizimlerini buluyoruz. Mevcut Autocad çizim dosyasını da gerekli yerden bulduktan sonra Mimari analiz yapmaya başlayabiliriz.
Çevre Analizi
Çevre analizi proje çiziminiz de sizlere gerek tasarım konusunda gerek düşünmediğiniz farklı konularda muazzam bir fikir verecek bir adım.
Mimarlık bölümünde okuyan arkadaşlar Çevre Analizi / Sunum hazırlarken sıkıcı gelebilir, ama gelin benim bu projemde Çevre Analizim sonucu nasıl bir fikir elde ettiğimi ve tasarımımı nasıl yönlendirdiğini görelim.
Proje alanımız olan Gaziantep Balıklı Meydanının eski halinin fotoğraflarına ulaştım. Daha önce Balıklı Parkı olarak bilinen bu meydanın Yeşillikler içerisindeki eski halini resimde görüyorsunuz ve bu alan restorasyon adı altında beton yığını haline getirilmişti.
Balıklı parkının bu eski vaziyet planı kullanmak istedim çünkü yeni hali oldukça ruhsuz!
Beton yığını !
Mimari Sunum
Bunun dışında takip ettiğim yok ünlü mimarlarmış, yok ünlü yapılarmış cart curt say deseniz 2-3 tane mimar sayamam sizlere ama ilgimi çeken tek şey bu firma oldu diyebilirim.
Sunum ve Analiz paftaları ile kendi hazırladığım basit bir Pdf Sunum paftası ve Lina tasarımdan hoşuma giden bir sunum şeklini buraya bırakıyorum;
Mimari sunum şekli olarak hazırlanmış ahşap bir çanta ve içerisinde Mimari maket ve analiz/sunum paftaları yer almaktadır.
Buraya Tıklayarak Lina Tasarımın instagram hesabını takip edebilirsiniz.
Analiz ve sunum için örnek pdf dosyası arayan arkadaşlar için geçen dönem ve bu dönem aynı tasarımı kullandığım 2 örneği buraya bırakıyorum. Mimari sunum .ppt ( power point ) dosyasını ister sunum, ister bir kaç sayfa daha ekleyerek sunum olarak kullanabilirsiniz.
Konu: Mimari Sunum
Dosya: Power Point ( .ppt )
Boyut: 6,14 mb
Doysa şifresi: tcetveli.org
Mimari Konsept Fikirleri
Konsept olarak güzel bir nokta yakalım, Juride sorulan
Neyden etkilendin?
Neden bu tasarım? Sorularına karşın;
Eskiz ve tasarıma başlama noktasında Balıklı parkının eski yeşil alanınında yer alan vaziyet planını kullanarak Mimari Eskiz Çalışması yapmaya başladım ve 3-4 deneme sonrası mevcut alanın yuvarlak/eğri akslarını kullanarak tasarıma ilk adımı attım ve mimari kütlelerim buna göre kendiliğinden çıktı.
Eskiz Çalışmaları
Yukarıda anlatmış olduğum çevre analizinden yola çıkarak, proje yapılacak yerin önünde yer alan meydanın eski halini bulmuştum ve oradaki vaziyet planından yola çıkarak tasarım yapmaya başladım.
Mimari Eskiz; Aklımızdaki Fikirlerin kağıt üzerine dökülmüş halidir. Kafamızdan geçenleri kağıt üzerine dökmek ve oluşturduğumuz çizimleri konsept ve projemize uygun olarak tefriş yapmamızın bir önceki adımıdır.
İlk eskiz çalışmamda eğri akslar ile oluşturduğum 4 farklı kütle bulunmaktaydı, bu tamamen eski çalışmasıydı ve daha sonra bu eskiz çalışmasından yola çıkarak belirlediğim kütleleri ölçekli olarak çizmeye başladım.
Ortaya çıkan 3 farklı kütlenin Alan m2’leri küçük olduğundan dolayı büyütmem gerekti ve okuldaki hocamın fikri ile tasarım kütlelerini 3 kütleye düşürdük ve alanlarını genişlettik.
Aslında oluşan 3 kütleye 2. bir kat çıkartmak istemiyordum, mecburiyetten kütleleri birbiriyle birleştireyim derken ortaya yukarıdaki fotoğrafın solunda kalan çizim ortaya çıktı. İstemeyerek çizsem de, 6. projemden de geçtim.