Çiroz Nedir?
Çiroz Demiri: Kolon, kiriş ve perde donatılarında düşey ve yatay demirler arasındaki mesafeyi eşit tutmaya yarayan uçları kancalı, genelde S şeklindeki inşaat demiri parçalarına çiroz denir.
Diğer bir tanımla Çiroz: Betonarme perde ve iri kolonlarda karşılıklı demirleri ya da demir sıralarını birbirine bağlayarak aynı uzaklıkta tutan demir kancalara çiroz denir..
[alert-announce]Yukarıdaki resimde bir kolon içerisinde bulunan betonarme donatısının 3 boyutlu hali yer almaktadır ve 2 farklı tip çiroz demiri kullanımı gösterilmiştir.[/alert-announce]Özel deprem etriyelerinin her iki ucunda mutlaka 135° kıvrımlı kancalar bulunmalıdır. Özel deprem çirozlarında ise bir uçta 90° kıvrımlı kanca yapılabilir. Bu durumda kolonun veya perdenin bir yüzünde, kanca kıvrımları 135° ve 90° olan çirozlar hem yatay hem de düşey doğrultuda şaşırtmalı olarak düzenlenmelidir.
135° kıvrımlı kancalar, Ø enine donatı çapını göstermek üzere, en az 5 Ø çaplı daire etrafında bükülmelidir. Kancaların boyu kıvrımdaki en son teğet noktasından itibaren, düz yüzeyli çubuklarda 10 Ø ve 100 mm’den, nervürlü çubuklarda ise 6 Ø ve 80 mm’den az olmamalıdır.
Çiroz nedir ne işe yarar?
Çiroz Demiri; 1997 deprem yönetmeliğinden sonra kullanılması zorunlu hale getirilen, betonarme yapılarda yer alan Kolon ya da Perde yapımında kullanılan inşaat demirlerini birbirine bağlan demire çiroz denir.
Diğer bir değişle; Kolon içerisindeki düşey inşaat demirlerinin etrafını saran etriyeler bulunmaktadır. Entriyeler Düz ( Dikey ) demirleri bir arada durmasını sağlar ve çiroz demirleri ise etriye demirlerinin gerilmesini engellemek amacıyla kullanılır diyebiliriz.