Aderans Nedir?
Aderans kısaca; iki farklı malzemeyi, kimyasal yapıştırılar ile ( çimento yada tutkal gibi ) birbirine bağlama ve bir tek malzemeymiş gibi çalışmasını sağlayan malzemedir.
- Yapıda ahşap parçalar tutkalla;
- tuğlalar, taşlar harçla;
- betonarme çeliği de çimento ile olan aderansı dolaysıyla betona bağlanır.
Aderans Arttıcı Malzemeler
Birleşimi yapılacak en az iki malzemenin birbirine yapışmasın da kullanılan Kimyasal Aderans Arttırıcı malzemedir.
- Tüm eski ve üzerine yeni olarak dökülecek betonlar arasına
- Aderans artırmak,düşeyde dolgu yaratmak ,
- Yapılacak bölgesel tamiratlarda onarım malzemesi altına beton yüzeye astar olarak .
- Sıva harçlarında ,yapısına katılarak daha güçlü harçlar elde edilmesinde,
- Harçlara esneklik vererek kolay çatlamalarının önlenmesinde veya bunların en aza indirilmesinde Kullanılır.
Betonarme siloların, su depolarının, havuzların, arıtma tesislerinin iç ve dış sıvalarında aderans ve su geçirimsizliği artırıcı katkı olarak kullanılır. Eski beton üzerine yeni beton veya şap uygulamalarında, soğuk derz oluşumunu engellemek ve aderansı artırmak için kullanılır.
Aderans Çatlağı
Betonarme yüzeyine gelen Kuvvet şekillerine göre davranışları ve betonun tepkisi sonucu oluşan aderans çatlakları.
Aderans Deneyi
Aderans konusunda bugüne kadar Yurt dışı ve Yurt dışında çok sayıda araştırma gerçekleştirilmiştir. Aşağıda bu araştırmaların bazılarından söz edilmektedir.
Betonarme de aderans konusunda edilen bilgileri özlü bir şekilde bir araya toplayarak aderansın nedenlerini belirtip ayrı ayrı incelenmiştir. Aderansla ilgili araştırmalarda kullanılan deney tür ve metodlarını gözden geçirerek karşılaştırmış, deney sonuçlarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğine de değinmiştir. Ayrıca aderansı etkileyen faktörleri ele almış ve çatlama olayı ile aderans ilişkisini araştırmıştır.
Taşıyıcı pomza betonu üzerinde bir inceleme başlıklı çalışmasında, pomza agregasıyla yaptığı taşıyıcı betonların basınç ve çekme dayanımlarını, elastisite modülünü ve gerilme şekil değiştirme ilişkilerini etkileyen faktörleri ve bu betonun dayanımının zamanla değişimi ve rötre özelliklerini deneysel olarak incelemiştir. Araştırmacı, taşıyıcı pomza betonunun aderans özelliklerini eksenel çekme deneyi ile belirleyerek, bu betonla yaptığı betonarme kirişlerin eğilme, kesme ve sünme davranışlarını incelemiş ve pomza agregasının taşıyıcı beton yapımında kullanılabileceği sonucuna varmıştır
Deney Sonuçları;
- Aderans gerilmeleri birçok etkiye bağlı olarak değişmekle birlikte, donatı ve beton özellikleri, betonarme kesit ve elemanın türü beton‐donatı arasındaki aderansı etkileyen en önemli değişkenlerdir.
- Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda; 1. ve 2. gruptaki donatılar sıyrılmıştır.3. grupta ise C25‐BÇIII numuneleri kopmuş diğer numuneler sıyrılmıştır.4. grupta C25‐BÇIII‐Etriyeli numunesinde donatı kopmuş, diğerlerinde sıyrılmıştır.
- Beton sınıfının yükselmesi aderansı olumlu yönde etkilemektedir. C16 ile C25 betonları arasında %40 varan aderans farkı oluşmuştur.
- Nervürlü donatı ile düz donatı arasında çok büyük aderans farkı oluşmuştur. Hem beton sınıfı yüksek, hem de nervürlü donatılı olan numunelerde donatı kopması meydana gelmiştir. Bu da nervürlü demirin ve kaliteli betonun önemini açıkça göstermektedir.
- Enine donatı, aderansı olumlu yönde etkilemekte ve aderans direncini artırmaktadır.
- Numunenin beton içerisine gömülme boyu aderansı etkilemektedir. Lb kenetlenme boyları daha büyük olan numunelerde aderans daha büyük çıkmaktadır.