1/50 Ölçek Mimari Proje Çizim Teknikleri

Arkadaşlar Merhaba, bu yazımızda 1/50 ölçek Mimari Teknik Çizim kural ve standartlarında yer alan: Duvar, Kapı, Pencere ve Mimari Tefriş Yerleşimi konularından bahsedeceğiz. 50 Ölçekte gösterilmesi gereken tüm detaylara adım adım bakalım:

1/50 Proje Nedir?

50 ölçekte çizilen projeler genel olarak Uygulama Projesi olarak  kabul edilmektedir. Yani çizdiğiniz projeye bakan kişi projenizin üzerinden o yapıya ait yapılacak tüm iş kalemlerini görmesi lazımdır.

Vaktinizi çok almadan ilk olarak 1/50 Mimari projede çizilmesi zorunlu detaylara bakalım.. Sonrasında bu detayların çizimlerine dair açıklamaları maddeler halinde değineceğiz.

Sıralama genel olarak Mimari Proje Çizim adımlarına göre belirlenmiştir.

Duvar Çizimi

İç ve dış duvarlar olmak üzere 2 farklı kalınlıkta çiziliyor. Yapı’nın yani binanın dış duvarları 20 cm, iç duvarlar ise 10 cm olarak çizilir.

duvar çizimi

Sıva Çizimi

Duvar, Kolon gibi betonarme çizimler üzerine; 2 – 3 cm sıva çizimleri gösterilir.

sıva çizimi

Kapı / Pencere Çizimi

Kapı ve pencere çizimleri kullanıldıkları alanlara göre genişlikleri farklılık göstermektedir.

Çizim yaparken kapı genişliklerine ve kapının açılış yönlerine dikkat edilmelidir. Kapı açılış yönleri genel olarak; Kapı kanatları duvara yaslanacak şekilde açılır. Yani kapıyı açtığımızda iç mekanın tamamına hakim/görebilecek şekilde yerleştirilmelidir.

Kapı pencere çizimi

Tuvalet, Balkon, Kiler kapıları 80 cm , Yatak odası, Salon gibi genel alanlar 90 cm , Daire giriş kapı genişliği ise 100 cm çizilir. Kapı yüksekliği ise hepsinde 210 cm olarak çizilir.

Tefriş Yerleşimi

Mimari projede tefriş yerleşimi genel olarak öğrenci arkadaşların proje çizimlerinde en çok yapılan hatalar arasında.

Tuvalet, Mutfak, Yatak odası tefrişlerini yapıyorsunuz fakat kişilerin o oda içerisinde hareket edecekleri kadar boş alan bırakmıyorsunuz.

Mesela Proje Yardım ( tcetveli.org/proje-yardim/ ) sayfasından bana ulaşıp, projesi desteği isteyen arkadaşlarda genel olarak gördüğüm hataların başında gelmektedir.
Restoran çizilmiş masa tefrişleri atılmış fakat alan içerisinde hiç hareket edecek boş sirkülasyon alanı bırakılmamış. Yani kişi masalara ulaşamıyor 🙂

Tuvalet, Kiler, Yatak odası, Salon gibi alanlarda tefriş yaparken dikkat edin; Kişilerin Oda içerisinde rahatça hareket etmesi için yeterli alanlar/boşluklar bırakın.

Tefriş Yerleşimi

Ölçülendirme

Autocad üzerinde ölçülendirme “DAL” komutu ile yapılır. Ölçülendirmenin teknik kuralları ise projenin tamamında İç Hacimlerin ve Dış kütlenin ölçülendirilmesi ile tamamlanır.

Ücretli olarak, Mimari Plan, Kesit, Görünüş çizdirmek isterseniz Whatsapp; 0530 170 38 00 numarasından proje yardım desteği alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

13 Yorum

    1. Merhaba @Mixebro

      1/20 ölçek çizimler genelde sistem detayı olarak geçiyor… 1/20 ölçek plan çiziminde tüm projenin degil de, belirli bir alan çizilir.. Örneğin 1/20 ölçek mutfak detayı istenir. Bunun için 50 ölçek formatında plan çizildikten sonra;
      1- Döşeme detayları ve taramaları
      2- Kapı, Pencere çizimleri daha detaylı olarak çizilir. (Bunun için hazır tefrişler bulunup, projenize göre boyutları revize edilip eklenmesi gerek)
      3- İç ölçülendirme daha fazla verilir. Mesela Mutfak Tefrişleri için; Yıkama alanı, dolap ölçüleri, Üst dolapların izdüşümü gibi ayrıntılar işlenerek daha her biri aynı dogrultu da ölçülendirilir.

      Şuan için aklıma gelenler bunlar 🙂

  1. 1/20 sistem kesitinde pencere detayı nasıl olmalı mesela kasanın içindeki odacıklar olmalı mı ya da vidalar çizilmeli mi yoksa çizgi şeklinde mi ifade edilmeli?

    1. 1/20 ölçek pencere kesitinde pencere kasası, vidalar olması çizilir evet… Ama 0’dan çizmenize gerek yok hazır kesit tefrişleri bularak ekleyebilirsiniz.

  2. Merhabalar, şey sormak istiyorum da, sağ alt köşede grafik ölçek belirtirken 1/50 de nasıl belirtiriz acaba?

    1. @Emine merhaba,
      Grafik ölçek gösterimi için Türkiye Haritasına bakabilirsiniz. Sağ altta ölçegine göre grafik ölçek gösterimi yer almaktadır. Oradaki mantık ile kendi projenize uygulayabilirsiniz.

  3. İyi günler projemde yorum olarak 1/50 ile 1/200 arasındaki detay farklılıklarını görmüyoruz yazılmıştı. Nasıl farklılıklar olmalı tam olarak.

    1. @Yusuf Merhaba,
      1/50 Ölçek Mimari Proje Çizimi yukarıda anlattığım gibi yapılır.
      1/200 Ölçekte ise daha basit bir şekilde çizilir ve daha az ayrıntı girilir. Yani Sıva, Tefriş, Temel detayı gibi şeylerin çizilmesine gerek yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu