“Mimari Açıklama Raporu” Örneği
Mimari Açıklama raporunu ilk kez mimarlık bölümü son sınıfında yani bitirme projesinde hazırlamıştım.
O zamanlar genel araştırmalarımda daha çok Mimari Proje Yarışmalarında hazırlandığını gördüm ve bu doğrultuda iyi bir mimari rapor hazırlamak isteyen arkadaşlar için, analiz-sonuç ilişkisi içerisinde;
- Projeye başlangıcınızın kısa bir özeti (Çıkış Noktası)
- Analizleriniz ve yaptığınız analizlerden bir sonuca ulaşmak. (Analizlerin sizi nasıl yönlendirdiği)
- Analizler dogrultusunda Avan projesi, yani eskiz çalışmalarınız ve aldığınız kararların projeye yansıması (Proje Tasarım Süreci)
- Proje içerisinde kullanılan malzemelerin, tasarımların ve konseptin genel bir özeti. (Konsept, Malzeme ve Teknik Detaylar)
Ve sizden ricam konu hakkında aklınıza takılan, sormak veya eklemek istediğiniz her türlü şeyi; bu yazının hemen altında bulunan Mesaj Panelini kullanarak iletmenizdir. 🙂
Mimari Açıklama Raporu Örneği
İyi bir rapor hazırlamak isteyen arkadaşlar için önerim kullandığınız kelimeleri özenle seçin ve net cümleler kurun.
Yani şöyle düşünün; sunuma çıkacaksınız ve projenizi anlatmaya bu rapor içerisine yazdığınız şeyleri okuyarak yapacaksınız. Sonuç olarak tüm projenizin baştan aşağıya anlatan ve nokta atışı konulara değinerek net cümleler kurun!
Aşağıda kendi projem için hazırladığım Bitirme Projesi Açıklama Raporunu olduğu gibi paylaşıyorum;
GAZİANTEP OTOGAR PROJESİ
MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU
Araç ve insan sirkülasyonunun en yoğun olduğu otogar projesinde başlangıç olarak Gelen-Giden yolcular düşünülerek bir kurgu oluşturulmuştur.
Gelen yolcu: Farklı il veya ilçelerden, Şehirlerarası Otobüs veya Köy/Belde Minibüsleri ile Gaziantep Otogarına gelen,
Giden Yolcu: Özel araç, şehir içi otobüs ve ticari taksilerle Gaziantep Otogarına ulaşım sağlayıp; Şehirlerarası Otobüs veya Köy/Belde Minibüslerini kullanarak farklı il veya ilçelere giden kişiler olarak adlandırabiliriz.
Kurgu
Giden yolcuların öncelikleri
1.Bilet Almak
2.Peronlara ulaşmak
3.Genel İhtiyaçlarını gidermektir.
Bu 3 önceliği karşılamak ve Araç/İnsan yoğunluğunu doğru bir şekilde proje içerisine yaymak önceliğim olmuştur.
Gelen yolcular en kısa ve rahat bir şekilde otogardan çıkışını sağlamak, sonrasında gidecekleri yere ulaşımlarını tamamlamak için; indikleri peronlar içerisinde Otogar Servis Araçları düşünülmüştür.
Servis araçları dışında, Gelen Yolcular peron içerisinden kısa bir yürüme mesafesi ile direkt olarak Otogardan çıkış yapıp Dolmuş/Taksi ve cep otoparklarına ulaşımını sağlamaktadır.
Arazi
Eğimli bir arazi yapısına sahip olan proje alanımız, Güney-Kuzey aksları arasında 15 metre kot farkı bulunmaktadır.
Alan içerisinde bulunan yüksek kot farkına karşılık en doğru yöntem, eğimin az olduğu güney bölgesine; Yapıyı kota oturtarak eğime karşı çözüm üretilmiştir. Bunun sonucunda proje şekillenmeye başlamıştır.
Eğimin en az olduğu ve 0,00 kotu kabul ettiğimiz (Havayoluna paralel) Güney bölgesinde Şehirlerarası otobüsler için peron bölgesi düşünülmüş ve 3 farklı kot ile proje çözülmüştür.
Analizler ve Sonuçlar
Yoğunluk ve sirkülasyon bütünlüğünü tam anlamıyla karşılamak adına kat yüksekliği 14,00 olarak tasarlanmıştır.
Giden Yolcular +4,00 Kotu/Doğu yönünden; Şehir içi otobüs, Özel Araç veya Taksi ile Otogar Binası girişini sağlamaktadır ve Gelen Yolcularımızı direkt olarak Bilet Satış gişeleri ve Otogar Danışmanı karşılamaktadır.
Bilet alma işlemini tamamlayan yolcular buradan 3 farklı kola ayrılmaktadır;
+4,00 kotunda bulunan bir yolcu; 0,00 kotuna inerek Şehirlerarası Otobüsler Peronlarına, +8,00 kotuna çıkarak Köy/Belde Otobüs peronlarına ulaşabilirler. Aynı kotta devam edildiğinde ise Cafe/Restoran/Wc alanlarına kolaylıkla ulaşımını sağlayabilmektedirler.
Gelen Yolcular ise Peron Bölgesinden direkt olarak araçlarıyla kendilerini almaya gelen kişilere/Otobüs/Taksi duraklarına ulaşabilir veya Servis araçları ile çıkışlarını kolaylıkla sağlayabilmektedirler.
Gelen Yolcular peronlardan otogar binasına giriş yaptıklarında ise öncelik olarak Satış Birimleri ve ardından Wc/Mescit/Emanet gibi ihtiyaç birimlerine kolaylıkla ulaşım sağlamaktadırlar.
Araç yoğunluğundan meydana egzoz gazı yayılımına karşılık, daha önceki analizimiz doğrultusunda bir iç bahçe oluşturma fikri ile planlanmıştır.
Çatı konstrüksiyonunu taşıyan betonarme kolonlar; led ışıklı yaprak desenli sac ile kaplanmış ve merdivenler arasında Duvar Şelalesi tasarlanarak: İç bahçe ile bir bütünlük kazandırılmak isteyip, proje tamamlanmıştır.
2019 – 2020 Bahar Dönemi
Bitirme Projesi