Tasarımlarıyla Ödül almış; 5 Mimari Eser

Bu yazımızda Mimari tasarım dalında ödül almış, 5 farklı Yabancı ve Türk Mimar ve Mimari yapıları hakkında bilgiler yer almaktadır.

» Lotus (Bahai) Tapınağı – Fariborz Sahba

Yapının mimarı iranlı Fariborz Sahba. Yapının tasarımı 2,5 yıl sürüp , tapınağın inşasına 1977 yılında başlanmıştır ve yapı 1896’da tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

Lotus tapınağı pek çok mimari ödül kazanmış olup , saflığı ve kutsallığı temsil eden açmış bir lotus çiçeğinden esinlenilerek beyaz mermerden inşa edilmiştir . Bina 105 bin metrekare alan üzerine kurulu bina 34 metre genişliğinde , 70 metre yüksekliğinde ve güneş enerji sistemi ile enerji tasarrufu sağlıyor.


» Notre Dame Katedrali

Bu yapının birden fazla önemli mimarı vardır . Bunlar; Pierre de Montreuil , Jean- Baptiste – Antoine lassus , Jean Ravy , Raymond du Temple , Jean de Chelles , Jean le  Bouteiller ‘dır. 

Fransanın başkenti Pariste bulunan ve önemli bir yapıt olan Notre Dame Parisin Meryem Anası olarak biliniyor . Önemli bir yapıt haline gelen Notre Dame katedrali 130 metre uzunluğunda olup , 48 metre genişliğinde ve 35 metre yüksekliğinde bir yapıdır .

Notre Dame katedralinin yapımına 1163 ‘te başlanmış ve katedral 1345 ‘te tamamlanmış olup Fransanın başkenti Parisin en önemli yapılarından biri olmayı başarmıştır. Ancak 19.yy başlarında yapının bakımsızlığını öne sürerek yapıyı yıkmak istemişlerdir , fakat Victor Hugo katedralin yıkılmasını önlemek adına Notre Dame’ın Kamburu adlı romanı yazıp katedralin yenilenmesinde ve kurtarılmasında önemli bir rol oynamıştır .


» Sidney Opera Evi – Jorn Utzon

UNESCO Dünya mirası listesine adını yazdıran Jorn Utzon’un önemli bir yapıtı olan Sidney Opera Evi 20.yy’ın ünlü ve dikkat çeken bir yapısı olmuştur .

Danimarkalı olan Jorn Utzonun dikkat çeken ve önemli bir yapısı olan Sidney Opera Evi 2003 yılında Pritzker Mimarlık ödülünü kazanmıştır . 1,8 hektarlık bir alanda yapılan bu binanın uzunluğu 183 metre , genişliği 118 metre ve en dikkat çeken yelken şeklindeki çatısının yüksekliği ise yaklaşık olarak 67 metredir.

Bu gösterişli ve yüksek binayı taşımanın kolay olmadığını yapıda kullanılan 580 adet beton ayaktan anlıyoruz . Kullanılan bu ayaklar yerin yaklaşık 2222 metre altına inerek 160 bin ton olan bu yapıyı taşımaktadır . Sidney Opera Evinin yapımına 1959 yılında başlanmış ve 14 yıl süre ile tamamlanmıştır. Bu gösterişli yapıyı 8 milyona yakın insan ziyaret edip aynı zamanda bu yapıda 30 bin civarı etkinlikler düzenlenmektedir.

Dünyanın en saçma binası olarak anılan SARI Bina yazımızı okudunuz mu? » Tcetveli.org/dunyanin-en-sacma-binasi/

» Atomium – Andre Waterkeyn

Atomium geçmişte olduğu gibi  günümüz için de önemli olan  EXPO 58 fuarı için ,1958 yılında yapılmış önemli mimari bir yapıdır .

Yüksekliği yaklaşık 102 metre olan bu yapı , 9 çelik kürenin bir araya gelmesi ile ihtişamlı bir yapıya dönüştürülmüştür . Bu devasa ve oldukça gösterişli olan yapı Brüksel’in simgesi olmuştur . 18 metrelik çapında olan kürenin oldukça tepesinde bulunan kısmında şehrin manzarasına eşlik eden bir restoran bulunuyor .


» Büyük Postane – Vedat Tek

İstanbul’da bulunan bu yapı ülkemizde bulunan en büyük postane olmuştur .

Büyük postane binasının mimarı Vedat Tek’tir . Bu bina daha öncelerde, tarihe vuracak olursak 1958 yılından önce Radyoevi olarak kullanılmıştır. Fakat o yıllardan sonra yalnız posta ve telgraf binası olarak kullanılmaya başlandı.

İstanbul için önemli olan Büyük postane şu an Avrupa yakası Başmüdürlüğü olarak kullanılmakla birlikte aynı zamanda telekomünikasyon yani resim, yazı, simge, haber ya da her çeşit bilginin tel, telefon, radyo, optik ya da başka elektromanyetik sistemlerle iletilmesi, yayımı ve alınması anlamına gelen  tarihimizi gösteren önemli bir müzedir .


» Bosphorus City – Mehpare Evrenol

Bu yapının bizi gururlandıran en önemli özelliği “en iyi Türk projesi ” ödülü almasıdır.

Ödülü alma amacı Türkiyenin ilk temalı konut projesi olmasıdır . Bosphorus City toplam 246.000 metrekarelik devasa bir alanda konumlanıyor. Ne büyülü bir proje değil mi ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu