Mimarlık Nedir? Yenilir mi? İçilir mi?
Mimarlık : Çok gezen, çok gören, dinamik, çağ ile yaşayan, gelişmeleri ve yenilikleri takip eden, araştırma, okuma ve yazmayı yedi, yaşadığı dönemin nabzını tutan ve bir çok ihtiyaca yanıt verebilen bir olgudur.
Mimarlık Mesleği
Yani mimarlık mesleğinde yer alan kişiler, basitten başlarsak ; Oturmasını, kalkmasını, giyinmesini ve konuşmasını bilen, kendini düzün ve en doğru şekilde ifade edebilen, genel kültür birikimi.
Şuanda bulunduğunuz siteyi kuran ve bu yazıyı boyut sunan kişi Mimarlık Bölümü son sınıfta okumakta, sende var mı bu özellikler diye sorarsanız sanırım yok, ben unutkanım.
Yazmayı, çizmeyi sevmem ama bir hayli uzun sürecek bu Mimarlık mesleği ile ilgili yazıyı yapmaya başladığıma göre yazmayı seviyorum denilebilir.
Çizimim de pek iyi sayılmaz, en son yaptığım mimari proje (aşağıda) sizlere sunup; Mimarlık Mesleğinin biraz derinlerine inmeye çalışalım, benimle gelin.
Mimar ne iş yapar?
Özel sektör ve Devlet kurumları ndan görev alanı Mimarların meslek tanımı, yapılan işlere değinmek gerekir; Mimarlar çok çeşitli amaçlar çalışır . Buna somut bir örnek verirsek.
- Mimarlık Ofisinde; Tasarım ve Uygulama projeleri çizimi
- Şantiyelerde ise; İş’in en başından, en ileri kadar projenin gerekmesini sağlar.
- İhtiyaca uygun şekilde tasarımınızı hazırlamak ve bunu müşteriye sunmak .
- 2 Boyutlu bir kağıt üzerinde çalışmak bir objenin; çeşitli programlar ile 3 boyutlu (görsel) hale getirilmesi
- Gerek programı tasarlamak ( autocad ), gerekse el ile mimari çizim kurallarına uygun proje çizmek .
- Bir bina’nın baştan sonuna kadar; Temek, Kolon, Duvar, Sıva, Kapı, Pencere, Havalandırma, Merdiven ve aklınıza gelebilecek her türlü Yapı Elemanları hakkında bilgi sahibi olmak ve seçmek dogru bir şekilde çizime aktarması nı,
- Kullanım malzemelerinin seçim ve kullanım amaçlarına göre uygulamak n malzeme seçimi yapması
- Bir projenin en başından, yönetim kabiliyetinin olması
- Projenin gerekli zaman diliminde bitirilmesi ve gerekli durumda maliyet, metraj ve hakediş hazırlaması.
- Bina ve detaylı olarak karşılayacak şekilde; müşteriye kullanmak, tasarım örnekleri ile ikna kabiliyetini doğru bir şekilde kullanmak.
Mimari Proje Nedir?
Mimari proje; şuan elinizdeki telefon veya masanızda bilgisayarla bu yazıyı okumakta bekliyoruz; her türlü (Ev, Ofis, Sokak) alanı; yaşanılabilir ihtiyaçlar gerektirir; en uygun ve en uygun şekilde tasarlayan ve çizime aktaran kişiye mimar ve çizime aktardığı verilere mimari proje denir.
Üstte sizlere en son çizimini yaptığım projeyi paylaştım, bu yazı arasında az önce çizdiğim yarı mimari kesit, yarı mimari görünüşlü projemi paylaşmak istedim.
Mimari Proje geneline baktığımızda;
- Vaziyet Planı
- Zemin Kat planı
- Normal Katındaki
- Çatı Kat planı
- Kesit
- Görünüş ve
- Sistem detayı yer.
Seçtiğiniz sayılır 7 madde bir mimari projenin içerisinde bulunan çizimlerdir.
Daha önce yazmış olduğum Mimari Proje Başlangıç aşamalarını> Buraya Tıklayarak okuyabilir (Mimari Sunum ve Analiz) veya https://www.tcetveli.org/mimari-proje-cizimi/ konusunu ziyaret ederek Çizim ile alakalı yazmış olduğum konulara göz atabilirsiniz.
Mimar Maaşları
Mimarlık maaşları her sektörde olduğu gibi; “Tecrübeli Eleman” başlıkları altında verilen iş ilanlarına baktığımızda özel sektörde çalışan 3-5 bin TL.
1.000 TL maaş alıda haftada 4 gün mimarlık ofisine giden arkadaşım aylık 1.000 TL maaş alıyordu ve sigortası da yoktu. İzmir Mimarlık Ofisinde 1.000 TL ücret bile alamamıştım. Yol, yemek, sigara parasını cepten verdik.
Halı fabrikasında çalışan vasıfsız bir işçi 2.300 TL maaş alırken , Yeni mezun bir Mimar ‘ın alacağı ücret net olarak söylüyorum 1.500 TL …
Ve bazı firmalar onu safra yapmıyor, Jel çalış tecrübe kazan deyip ücret bile vermiyor. Oldu ki tanıdık veya vicdanlı bir işverene denk gelirseniz, elini vicdanına koyup 2.500 TL asgari ücret verebilir.
Evet, o kadar yıl okumanın karşılığı, ülkemizde bu şekilde.
Mimarlık Bölümü Okumak
Mimarlık okumak düşünün söyleyebilirim; Öncelik olarak eskisi gibi “Mimarlık Mesleği” öyle elle tutulur meslekler arasında degil benim gözümde. Bunun nedeni,
- Malum ekonomik kriz ,
- Mimarlık mesleğin eskisi kadar ihtiyaç duyulmayın
- Müteahhitlerin; Mimarlığa soyunması
- 4-5 sene okuyup mezun olunca, ” Tecrübe ” kazanana kadar düzgün bir maaş kazanamamak
- Türkiye’de 104’i devlet olmak üzere toplam 166 üniversite de Mimarlık bölümünün nedeni ve her sene 2.000’den fazla mezun mimar vermesi
- İş bulma ve iş olanaklarının düşmesi gibi zorlukları sayabilirim.
- ” Elini Sallasan Mimar ” algısı oluştu bende
9 Eylül Üni. son sınıf Mimarlık ögrencisi olarak yazıyorum. Tabi ki benden daha bilgili ve tecrübe sahibi insanlar vardır ve düşüncelerimiz vardırabilir. Bunlar benim fikirlerim ve gerçekçi olursak için mimarlık okuyacaksınız nedenlerinden bir kaç tanesi hayat neden olması gerekiyor.
- Mimarlık Bölümü Mimarlık .
- Ailenize ait bir arsa nız var ise (kendi binanızı yaparsınız)
- Babanız Müteahhit ise
- Yakın çevreniz Mimarlık ile ilgilenen; İnşaat Mühendisi akrabalar ınız vs. var ise
- Çocukluk hayali nizde olan ve 20 yaşına kadar kadar gelip bu bölümü kazanmış bulunmaktadır.
- Kendini geliştirmeye , her konuda; Kültür, eğitim, spor, sanata ve tarihe ilginiz var.