Çatılarda Isı Yalıtımı

Isı yalıtımı yapılmamış bir binada, ısı kayıplarının %20 – %25’i izole edilmemiş (yalıtılmamış) çatılarda oluşmaktadır. Çatıların yalıtılmaması insan sağlığını ve yaşam standartlarını olumsuz etkilediği gibi hem aile hem de ülke ekonomisine büyük zararlar vermektedir

çatılarda isi yalitimi

Isı yalıtımının faydaları

  1. Kış aylarında ısı kayıplarını ve yaz aylarında ısı kazançlarını önleyerek, ısıtma ve soğutma enerjisi ihtiyacının, dolayısıyla yakıt tüketimi ve enerji giderlerinin azaltılması
  2. İç ortam ve iç yüzey sıcaklıklarının dengeli olmasını sağlayarak; terleme, küflenme gibi istenmeyen zararların önlenmesi ve iç ortam konforunun sağlanması,
  3. İstenmeyen dış ortam gürültüsünün yaşanılan iç ortamlarda rahatsızlık vermesinin önlenmesi,
  4. Yapı elemanı detaylarında kullanılan malzeme seçimi ile yaşadığımız mekanlarda yangın güvenliğinin sağlanması

Üst katlarda oturup, merkezi ısıtma yerine kombi ile münferit ısıtma yapanlar için ise, ısı kaybeden iki yüzeyinden biri olan tavanlarının yalıtılması daha da önem kazanmaktadır.

Isı Yalıtım Malzemeleri

Genel olarak çatılarda kullanılan, sıcak ve soğuk hava geçişlerini engelleyen ve günümüzde en çok kullanılan 3 farklı yalıtım malzemesi bulunmaktadır. bunlar;

Isı Yalıtımı » Cam Yünü, Taş Yünü

Camdan elde edilen ısı ve ses izolasyonu için kullanılan; Rulo veya dikdörtgen planlar şeklinde satılan ısı yalıtım malzemesidir. Cam’ın ergitilmesiyle imal edilen bu malzeme ateşe dayanıklılığından dolayı aynı zamanda yangın yalıtımında da kullanılmaktadır.

taş yünü

Isı Yalıtım Uygulaması

Kaplanacak duvarın yüzeyi temizlenerek, uygulamaya hazırlanır.

Levhalar duvarın ölçüsüne göre döşemeden 1 cm, tavandan 0,5 cm mesafe kalacak şekilde kesilir. Özel alçı yapıştırma harcı levhanın camyünü yüzeyine m2 ’ye 3-5 kg (8-9 topak) gelecek şekilde uygulanır.

isi yalitimi uygulamasi

Kalibel levha kaldırılarak duvar dibinde, döşeme üzerine -önceden yerleştirilmiş 10 mm’lik kamalar üzerine- oturtulur. Duvara yaslandıktan sonra lastik bir çekiç ve mastar ile teraziye alınır. Levhalar, yapıştırıcı prizini alana kadar desteklenir.Birleşim yerleri özel file ve macunla kapatılır. Son kat boya yapılarak uygulama tamamlanır.

Duvarlar Kalibel uygulandığında kütle-yay-kütle prensibine göre çalıştığından, yalnız kütle kanununa göre çalışan tek katmanlı ve ağır duvarlardan daha iyi ses yalıtımı sağlar ve binaya ağırlık getirmez. Camyünü levha ve alçı plaka arasında yeralan alüminyum folyo yoğuşma riskini önler.

Isı Yalıtımı sistem detayı

sistem detayi

Isı yalıtım malzemeleri özellikleri

Ssı yalıtım malzemelerinin özellikleri aşağıdaki gibidir. Tabloda yer alan her malzemenin Isı İletkenlik/Geçirimlilik katsayısı farklıdır.

ısı yalıtım malzemesi ve özellikleri

anahtar kelimeler; ısı ve ses izolasyonu, ısı yalıtım malzemesi,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu