Beton Sınıfları ve Özellikleri
Arkadaşlar merhaba, Beton Sınıflarını anlatmadan önce sizlere ilk olarak Beton’un tanımını yapıp daha sonra betonların C20-C30-C50 şeklinde neden ve nasıl sınıflandırıldığını, içerisinde kullanılan malzeme oranlarını ve Basınç Dayanımı hakkında Teknik bilgiler vermeye çalışacağım.
Beton ve hazır beton konusu hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruların cevabını alacaksınız 🙂 Ayrıca eklemek istediğiniz veya aklınızdaki soruları yazımızın en altındaki Mesaj Kutusunu kullanarak bize iletmekten çekinmeyin. Beton, Hazır beton konusu hakkında sorularınızı sorabilir ve tecrübelerinize göre sorulan sorulara ek olarak cevapta bulunarak fikir/bilgi alışverişi yapmaktan da bulunabilirsiniz.
İçindekiler;
Beton Nedir?
Beton Nedir? agrega adını verdiğimiz; kum, çakıl, mıcır, taneli mineral malzeme ile onları birbirine yapıştıran çimento ve sudan oluşan, zamanla sertleşip dayanım yani mukavemet kazanan kompozit bir malzemedir.
Aşağıdaki resimde tamamen Beton malzemesi kullanılarak yapılan bir Betonarme Yapı örneği yer almaktadır.
Çimento, Harç ve Beton terimlerini anlamanız için, Bu terimlerin birleşimlerini daha iyi anlamanız adına;
- Çimento şerbeti (hamuru) =Çimento+su karışımı
- Harç (çimento harcı) =Çimento+su+kum karışımı
- Beton =Çimento+su+kum+iri taneli agrega karışımıdır.
Beton içerisinde;
- Çimento: iri agregaları birbirine bağlayan,
- Kum ise iri agrega taneleri arasındaki boşlukları dolduran elemanlardır.
- Çakıl ve kırmataş taneleri betonda iskelet görevi yaparak, dış kuvvetlere karşı koyarlar.
Hazır Beton Nedir?
Üretimi yeni yapılan ve Fabrikasyon ürünü olan; daha sertleşmemiş ve şekil verilebilen çimento-su-iri ve ince agrega karışımından oluşur. Yani fabrikalarda istediğimiz beton kalitesine göre ( C25-C50) gibi beton sınıflarına göre sipariş edilirler.
C25-C50 beton sınıflarının reçeteleri farklıdır. Yani içerinde kullanılan Çimento oranları/miktarları farklıdır ve bu yüzden sınıflandırılmışlardır.
Mikser araçları ile inşaat/Şantiye alanına getirilerek hali hazırda kullanılan taze betondur… Katı hale geçip dayanım almış betona sertleşmiş beton denir.
Beton mikser araçları maksimum 16 m3 beton alır. Normal koşullarda eski tip araçlar 8m3 beton alıyor. Örneğin 20 m3 betona ihtiyacınız var ise sizlere 8m3’lük eski yani taşıma hacmi az olan 1 mikser + 16m3’lük aracın 12 m3’ünü doldurarak 20 m3 istediğiniz betonu teslim ederler. Bu çokta önemli bir ayrıntı degil aslında. Sadece bilginiz olsun diye yazdım 🙂
Betonun genel özellikleri
Gelelim Beton / Hazır beton hakkındaki teknik bilgilere. Burada her bir beton sınıfına yapılan basınç deneyi sonuçları yer almaktadır.
- İşlenebilir olmalıdır: Taze beton kolay karıştırılmalı ve yerleştirilmeli, karıştırılırken, taşınırken ve yerleştirilirken segregasyona uğramamalıdır.
- Mukavemetli olmalıdır: Sertleşmiş beton projede öngörülen mukavemeti değerini sağlamalıdır.
- Durabil olmalıdır: Sertleşmiş beton hava, su veya kimyasal çevrenin etkisiyle, don – çözülme, ıslanma, kuruma gibi fiziksel etkiler ve hatta beton iç yapısında agrega ve çimento arasında oluşabilecek reaksiyonlar sonucu beton özelliklerindeki bozulmalara karşı direnç göstermesi gerekmektedir.
- Agreganın en büyük tane boyutu donatı durumuna uygun olmalıdır..
- Beton hacim sabitliğine sahip olmalı; rötre (büzülme) ve şişme sınırlı olmalı
- Geçirimsiz olmalı
- Deniz suyuna dayanıklı olmalı
- Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmalı
- Aşınmaya dayanıklı olmalı
Gibi beton özelliklerine ihtiyaç var ise, bu şekildeki hazır betonların yapımı özel olarak beton santrallerinde bileşimler eklenir. Yani Hazır beton olsa bile kullanım alanlarına göre beton karışım bileşimleri ve ek maddeler ile oluşturulur.
Beton Sınıfı ve Özellikleri
Yapılarda en çok kullanılan 3 beton sınıfının; C20-C25-C30 ve C35 beton özellikleri basınç ve dayanımlarına bakarsak;
C20 beton
C20 beton günümüzde inşaat sektöründe kullanılan en dayanıksız, güçsüz betondur. C20 betonun 1 santimetrekaresi 200 kiloluk bir yüke dayanabilecek şekildedir. Günümüzün inşaat teknolojisinde bu oran çok düşüktür. Bu beton sınıfı genel olarak ? Grobeton olarak kullanılmaktadır.
C25 beton
C25 betonun, 1 santimetre karesi 250 kilogram yük taşıma kapasitesine sahiptir. Daha çok maliyeti düşürebilmek adına kullanılan C20 ve C25 betonların yapılarda güvenliği, dayanıklılığı sağlamaktan uzak olduğunu söylemek mümkündür.
C30 beton
C30 betonun 1 santimetrekaresi 300 kilogram yük taşıyabilecek kapasiteye sahiptir ve özellikle deprem bölgelerinde yapılacak inşaatın betonunun en az C30 olması gerekiyor.
C35 beton
C35 beton sınıfı, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
C 30 beton un bir mikabına kaç torba çimento girmeli.
C 30 sınıfı betonun içerisinde bulunan Çimento, Kum ve Agrega oranlarını verebilirim.
Çimento oranı: 2
Kum oranı: 1,5
Agrega/taş oranı: 3
Metreküp hesabı oranı için en sağlıklı bilgiyi Hazır Beton firmalarından alınması gerekmektedir. Çünkü firmaların deneysel verilerine dayalı beton reçeleri vardır. Eğer sizde basit bir beton harcı yapmak istiyorsanız yukarıdaki verdiğim oranlara göre karışım yapabilirsiniz.
Ve tabi ki bu oranlar genel bilgiler dahilindedir. Hava koşulları, Su miktarı, Kullanılan çimentonun kalitesi beton sınıfını etkilemektedir.
Merhaba C35 beton en iyi betonmudur bazi satilan dairelerin aciklama kisminda bu betonun kullanildigi yaziyor yani yedi ve uzuri depremlere dayanirmi
Süper
En iyi beton c50 üzeridir c60 ve sonrasıdır
c35 deprem bölgesindeki konutlar için ideal bir betondur. c40 ve üstü özel yapılarda kullanılması gereken betonlardır (köprü, tünel, baraj vb.) hem maaliyetinden dolayı hem betonun oluşturacağı ölü yükü taşıyabilmesi için kullanılacak demir miktarının artması nedeniyle binanın esnekliğini kaybetmesinden dolayı tercih edilmez.
Merhaba. Soru alanını bulamadığm için cevap alanından soruyorum.
2006 yılında proje doğrultusunda 2 katlı müstakil evimi (Dubleks) c25 hazır beton kullanarak yaptım. Deprem açısından riskli bölge(Manisa) dayım. Demirden kasmadım sulamasını takip ettim. Sizce korkmalı mıyım yoksa güvende hissetmeli miyim. Teşekkürler.
Keşke C30 veya C35 kullansaydiniz.C25 betonu deprem bölgelerinde zayıf kalabilir.
Korkma kardeşim 2 katlı evde ALLAH’ın izniyle bişey olmaz.
7 torba çimento katılmalıdır
Merhaba
Oturduğum bina c13 çıktı.demirler çok iyi dendi.guclendirme yapipabilir sonucunda bulundular.ne yapmaliyim
O evde oturmayın. Zaten C- 15 in altındaki evler yeniden dönusume ugruyor derim. Demir tek başina binanin saglam ,dayanıklı olmasına etmen değildir.
C25 beton sulandiğında alta su geçirir mi geçirirse sebebi nedir zararı varmıdır
@Murat İLHAN Merhaba,
Beton, klasik karışımda yüzde 100 su geçirmez değildir. Bununla birlikte, en popüler beton mukavemet sınıfları C 16/20 ve C 20/25, karşılık gelen basınca ek olarak bir miktar su tutar. Bununla birlikte, kalıcı olarak veya yüksek basınç altında maruz kaldıklarında nemi belirli bir derinliğe kadar emebilirler. Bununla birlikte, kalıcı olarak veya yüksek basınç altında maruz kaldıklarında nemi belirli bir derinliğe kadar emebilirler. Taze, ıslak beton, ev, bahçe, köprü, ofis binası ve fabrika salonunda çalışılabilen tamamen “bitmiş” betondan daha fazla tekrarlanan sulamaya karşı daha elverişlidir.
Guzel bir anlatım olmuş.
Mersin de yaşıyorum.Maras depreminin ardından Adana da bir deprem bekleniyor. Binamızda çok ince sıva catlaklari var. Beton olarak C30 beton kullanılmış. Bina 15 katlı , acaba yeni bir 7.5 büyüklüğünde depreme dayanikli olma ihtimali nedir , bakılmadan cevap verilemeyeceğini biliyorum, inceleme için başvurduk zaten,diğer faktörler iyiyse sadece beton kalınlığı yeterli mi onu merak ettim
Duvar önemli değil önemli olan taşıyıcı kolonlar onların hangi kalitede ve ne kadar sık Demir ve ne kadar taşıyıcı kolon önemlidir.
Yapmak istediğim evin 200 yıl kullanılmasını istiyorum. Bunun için hangi betonu tercih etmeliyim.
çelik ev yap, 182 yıl garantisi var, 500e kadar da yolu var
Ne tür ev yaparsan yap bakım yapmalısın. Bakım yapmadığın ev çürür. Amerikada bildiğim 1890 yılında bile yapılmış prefabrik/ahşap evler var. Hangi bina olursa olsun nem ve dış etmenlerden korursan ve inşaat esnasında malzeme eksiltmediysen hepsi de seni bu dünyadan yolcu edinceye kadar barındırır. Sonra mı mirasçıların hemen elden çıkartır. 😉
Siginak icin c60 beton kullanmak istiyorum ne dersiniz
Çok fazla gerek yok o kadar.c40 yeter.
C35 de yeter
@Muhammet Bey merhaba,
Sığınak için C60 sınıfı beton kullanmak sorunuza cevap vermek için; sığınak alanında kullanacağınız beton sınıfından çok perde duvarın kalınlığı önemlidir. Bunun dışında 50 cm perde duvar + 20 cm tugla destek dolgusu da yapılıyor. 30 cm perde duvar + 50 cm dolgu duvar işlemi de uygulanıyor.
Ayrıca C35 1 metreküp beton fiyatı 700 TL olmuş, C60 sınıfı fiyatını ve sığınak için perde duvarda bu kadar yüksek dayanımlı beton kullanmaya gerek yoktur tabi ki net bilgi için Planlı alan İmar Yönetmeliğine https://www.pislikmimar.com/yonetmelik/ , statik hesaplamalara ve deprem bölgesine göre değerleri hesaplanmalıdır.
Merhaba 3 yıllık bir binada oturuyorum müteahhidim güvenilir biri değil, kolondan tahlil yaptırmak istiyorum hangi betonun kullanıldığı belli olur mu? C 35 diyorlar 7 katlı binamız,
Merhaba hocam bu C35 karışım oranlarını anlayamadım örneğin ben 2 kova hazırlamak istiyorum kaç kg porlant çimento kaç kg su agrega kaç kg kum katmalıyım daha açık yazarmısınız bir de normal kum mu kullanılıyor artı bunun içine agrega atmasam yerine elfaf polyester elyaf atsam olur mu?
Çok kıvamlı yani akışkanlığı son derece zor olur. Çok amiyane tabirle (özür dilerim) manda boku gibi yapış yapış olur. Dökülmesi o derece zahmetlidir.
Selamlar bir M3 C20 betona kaç torba 42.5 çimento katılmalı teşekürler
Cabir her metrekarede içine atılan çimanto c 20 kullanilmaz zaten toprak üstüne sadece c 16. metrekupikte 160 kilo çimento . C35 dede 350 Kilogram çimento vardır torba olarak yorumlanmaz eskidendi torbada 50 kilo var hesabı
Merhaba, kolay gelsin, ismim Onur
1-2 mm/sn vibrasyonla çalışan maksimum ağırlığı 2 ton olan yüksek hızlarda dönen bir makineyi yere sabitlemek için çekme borulu dübel kullanmaktayım. Klipsli dübele geçmek istiyorum fakat internet bilgilerinde beton kalitesinden bahsetmektedir. Çekme mukavemetini alıp hesap yaptığımda klipsli dübel de kullanılabilir çıkıyor fakat, çekme borulu dübel ve klipsli dübel için olması gereken beton sınıfını belirtir misiniz? Bir de belirttiğiniz beton sınıfı ne anlama gelmektedir?
Şimdiden teşekkür ederim.
@Onur KARADAĞ merhaba,
Beton sınıfı, betonun kalitesi demektir. Yani betonu oluşturan malzemelerin karışım oranlarıyla ilgilidir. Genelde beton sınıfları içerisindeki çimento oranına göre kalitesi değişmektedir. Çimento oranı fazla karışımların dayanımı/kalitesi artmaktadır. Karışım oranlarına göre ve alınan beton numunesi üzerinde yapılan basınç deneylerine göre çıkan sonuçlar ile beton sınıfını C30 C35 C50 gibi kodlar ile belirtilmektedir.
Sorduğunuz soruya istinaden Dübel uygulaması yapacağınız betonun kalitesi, içerisindeki ankraj/dübel’in dayanımıyla doğru orantılıdır. Basit olarak şöyle düşünün; Eğer beton sınıfınız düşük ise (yukarıda bahsettiğim) ankraj veya dübel uygulamanız veya dübel malzemeniz ne kadar kaliteli ve dogru uygulama yapılmış olsa da; Ankraj/Dübele etki eden vibrasyon titreşimi, beton içindeki ankrajı çekmeye çalışacaktır. Haliyle dübel de herhangi bir sorun olmasa bile beton kalitesinden dolayı yukarı doğru yapılan o titreşim çekmesi sonucu; dübelin bulunduğu 20 cm yüzey üzerinde kırılmalar, çaplamalar oluşturulabilir.
Beton sınıfı bu yüzden önemlidir. Daha basitinden dübeli Ytong üzerine uyguladığınızı düşünün; pek fazla dayanıklı olmayacaktır. Yani dübel uygulamasının yapıldığı Beton kalitesi ne kadar artarsa çekme şiddetlerine karşı daha dayanıklı olacaktır.
Ayrıca dübel uygulaması yerine Epoksi yapıştırıcı malzemesi ile uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Daha öncesinden çekme testi yaptırmıştım Tij demirleri kullanarak epoksi uygulaması yapılmış bir yerde yapılan çekme testinde gördüğüm üzere; Tij demiri hiç bir şekilde beton içerisinden çıkmamaktadır. Maksimum çekme kuvveti verdiğimizde tij ve yapıştırıcı sistem sağlam kalmıştır ve en sonunda mevcut beton yüzeyinde kırılma ve çatlamalar olup; Beton içerisindeki Tij içerisinde yapıştı beton hacmi ile koparak çıkarılmıştır.
Bununla ilgili olarak https://www.tcetveli.org/ankraj-nedir/ yazımı okuyabilirsiniz. Kullandığım epoksi malzemesi ise 2 tüpten oluşan birisi pembe renginde birbirine karıştırılarak oluşan bir malzemeydi. Maksimum şekilde dayanım istiyorsanız Tij demiri ile epoksi uygulaması yapmanızı tavsiye ederim.
+ Sorunuza istinaden bulduğum İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapı Malz. Lab. tarafından ankraj uygulaması ve çekme testi videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Beton sınıfı ve ankraj derinliği ve çekme kuvveti gibi tüm değerler hakkında bilgi verilmektedir. https://www.youtube.com/watch?v=D-hFySne5a4 uyarım işinize yarar.
20 metre uzunluğunda 10 metre genişliğindeki havuzumuzun yarısı 150 cm diğer yarısı 180 cm (180 cm olan kısmın ortası 200 cm) dir. Havuzun tamamını 150 cm yüksekliğe sabitlemek istiyoruz. Derin kısma hasır demir sererek hazır betonla doldurmayı öneriyorlar. Kullanmamız gereken beton ve diğer işlemler için dikkat etmememiz gereken kısımlar nelerdir? Teşekkür ederim.
@Murat Bey merhaba,
Yani 30 cm’lik bir yükseltme yapacaksınız. Eğer mevcut havuzunuzun çevre duvarları sağlam ise ankraj uygulaması yaparak yeni yapacağınız havuz temelini, mevcut havuzun duvarlarına bağlayabilirsiniz. Yani mevcut duvarı delerek epoksi yapıştırıcısı ile mevcut betonarme duvara ankraj/demir saplayın ve sereceğiniz hasırları bu ankraja baglayın.
30 cm’lik boşluğu ise çok büyük olmayan taşlarla doldurun (23 cmlik kısmını) kalan 7 cm’lik kısım için sonra dediğiniz gibi üzerine hasır demirlerini serin ve beton döküm işlemi yapın.
Havuz için beton sınıfı olarak istediğinizi kullanabilirsiniz diye bilirim, Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz derseniz havuz için herhangi bir taşıyıcı yük yoktur (sadece suyun ağırlığı vardır.)
Bilirsiniz belki eski bağ evi, köy evlerinde havuz için betonu kendimiz kararak yapardık. Size önerilerim
1. Dediğiniz gibi zeminde hazır kullanmanızdır, daha dayanıklı ve sağlam olacaktır, Duvarlarda ise genelde tuğla vs. kullanılıyorlar ama havuz çevresini de donatılı yani inşaat demiri kullanarak yapın (En azından köşelerine kolon kullanarak.)
2. Eğer sağlam bir şey olsun istiyorsanız önemli olan bir diğer şey Su yalıtımıdır. Sürme tipi su yalıtımı malzemeleri bulunmakta. Çimento gibi toz maddeler oluyor, su ile karıştırılıp sürülerek yani Yüzeye Sürme tipi olarak uygulanıyor ve plastik ince filelerde kullanılıyor bu uygulama için.
Betonarme olarak havuzunuzu yapın, sonra düz düzey elde etmek için ince sıva yapın (sürme tipi için pürüzsüz yüzey gerek) sonrasında sürme tip su yalıtımını yapıp yapıştırıcı harç ve seramik kaplamanızı yaparak havuzunuzu tamamlayın.
25 x 60 ebatlarında C25/30 betondan yapılmış bir kolon sadece düşey yükler altında kaç ton yük taşır ? Teşekkür ederim.
Merhabalar. İnşaat mühendisliği öğrencisiyim lisans tezim için 150*150*150* numune içerisine c30 kıvam sınıfında beton hazırlamam gerekiyor. Bir çok kaynak ve araştırmam hesaplamalarımı zorlaştırdı. Hesaplamayı nasıl ve neye göre yapabilirim. TS 802 ile ilerleme kaydedemedim
@Emine merhaba,
Açıkça söylemem gerekiyor ki bu konuda net bir almak için öncelik olarak kaynağınız daha öncesinden hazırlanmış tez makaleleri bulmanız olacaktır. Bunun dışında net bilgiyi ve konu hakkında yaşadığınız şehirdeki Yapı Denetim firmalarına ulaşarak çok rahatlıkla bu sorunuzu çözebilirsiniz, yardımcı olacaklarına eminim 🙂
1) Eskilerden inşaat işcilerin kum ve cimento kararak yaptıkları beton kaç C dir.
2) Şu deniz kabukları ve kumu kullanılarak yapılmış binalatdaki beton kaç C’ dir.
3) “C” neyin kısltmasıdır. Bilgiler için teşekkürker
Projede c30 gösterilen alanlara c35 dokmemde sakınca var mı. Ayrica betonun su gecirimsizligi için hangi katkıları kullanabilirim herhangi bir olumsuz etkisi olur mu? Tesekkurler
@Özge Erler, Merhaba
Normal şartlarda projede C30 beton sınıfı kullanılacak ise (Yapı Denetim Firması tarafından) alınan numuneler alınarak beton dayanım testi yaparlar ve sonuç olarak C30 dökülen bir beton test sonucu C30 – C35 arası standartlarda bir sonuç çıkması gerekmektedir.
C30 sınıfı beton yerine C35 sınıfı dökmenin bir zararının olacağını düşünmüyorum, çünkü C35 sınıfı, C30’a göre daha sağlamdır. Ama en doğrusu projeye bağlı kalmaktır.
Betonun Su Geçirimsizliği için ise Beton sınıfları özel olarak; Hazır beton içerisine katkı maddesi dökerek Su geçirimsizliği yani: Su yalıtımlı beton özelliği sağlamaktadır.
Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, kristalizasyon süreci ile binaların su yalıtımını sağlayan yeni bir teknolojidir. Kristalize su yalıtım malzemeleri, beton içerisindeki kılcal kanallar ve çatlaklarda su ile kimyasal bir reaksiyona girerek suda çözünmeyen kristaller oluşturur.
Net olarak doğru bir cevap için sipariş vereceğiniz Beton firmasıyla görüşmeniz gerekmektedir. Sonuçta katkı maddesini beton içerisine sizin katma durumunuz yoktur. Beton mikseri içerisine ya da üretim sırasında yapılan bir işlemdir.
Merhaba,
C25 Beton max. sıcaklık dayanımı kaç santigrat derecedir.
Yaklaşık 1000˚C’ye kadar kullanılan betonlar ısı dirençli olarak kabul edilir. Bu, kesin bir sınır olmamasına rağmen güvenli bir noktadır. Çoğu ısı dirençli betonlar 1000˚C’nin çok altında ve bazen üstünde kullanılabilir. Önemli olan maruz kalınacak sıcaklığa göre uygun çimento ve agrega seçimidir.
Merhaba iyi günler
2010 yılında yapılmış olan apartman daireme çelik kasa alacağım kasa ağırlığı 800kg bina taşır mı? Giriş kat üzeri 1. Katta oturuyorum. Bina ruhsatı c30 beton kullanılmıştır diyor lakin beton firmalarıyla görüştüğümde o yıllarda c30 yazsada c20 kullanıyorduk binalarda diyorlar. C30 ve c20 özelinde binanın taşıyıp tasımayacağını değerlendirir misiniz ?
Kasa yere basan alanı 60cm derinlik 60 cm en yani taban yere basan alanı 60×60 cm
Eğer sorun olacaksa kasanın altına 1 metreye 1 metre demir pik kestirip kasayı onun üzerine koysam ağırlığı yaymış olur fayda sağlar mı değerlendirmenizi rica ediyorum
2010 hangi beton sınıfı zorunluydu
Mersin de yaşıyorum.Maras depreminin ardından Adana da bir deprem bekleniyor. Binamızda çok ince sıva catlaklari var. Beton olarak C30 beton kullanılmış. Bina 15 katlı , acaba yeni bir 7.5 büyüklüğünde depreme dayanikli olma ihtimali nedir , bakılmadan cevap verilemeyeceğini biliyorum, inceleme için başvurduk zaten,diğer faktörler iyiyse sadece beton kalınlığı yeterli mi onu merak ettim
Busene iki katlı mustakil ev yaptık c25 beton kullandik evimiz yozgatta depreme dayanıkli olurmu
Merhaba binamız 2005 yapımı ve o zamanki inşaat firmasıyla görüştüm bana bizim binamızda c20 hazır beton kullanıldığını ve çok sağlam olduğunu söyledi. Yalnız sizin yukarıdaki açıklamalarına bakarsam en dayanıksız beton olduğu yazıyor. Açıkçası çok tedirgin oldum. Siz de beni konuyla ilgili bilgilendirebilirmisiniz?
merhabalar,
inşaatı 2005-06 gibi tamamlanan binamızda c20 beton kullanılmış. oturduğumuz yer deprem bölgesi, zemin sağlam vs denildi ama insan korkuyor hâliyle. geçmiş standartlara baktığınız zaman bu beton üst klasmanda mı kalıyor? cevap verirseniz sevinirim, teşekkürler.
Merhaba
12 katlı binada kalıyorum. Mütahitin deyimine göre C20 beton kullanılmış. Kesinlikle Demirleri prosedüre göre yapılmış dedi. Acaba 2.deprem bölgesine göre ne kadar dayanıklı ?
Depremden sonraki yapılarda minimum C30 sınıfı beton kullanılıyor. Eski yapılar, kat yüksekliği fazla olan yapılar için C20 beton sınıfı riskli.
Merhaba. Beş katlı bir binada en az hangi kalitede beton kullanılmalıdır? Tşkler.
Genelde C30-35 sınıfı beton kullanılır. Tabi net cevap için Mimari proje dahilinde statik hesaplar doğrultusunda belirlenir.
Merhaba… bizimde bina raporuna bugün ulaştık. Kayseri de yaşıyoruz ve son Maraş depreminde çok sallandık evlerde birçok binada çeşitli seviyelerde hasarlar oluştu. Yıkım kararı alınan binalar oldu. O yüzden tedirginiz. Bizim bina raporunda C25 beton ve L kiriş kullanilmis bina 15 katlı 2014 yılında tamamlandı. Sizce güvenilir mi?
Merhaba, 8mt * 6mt ölçülü bir zemine konteyner koymak istiyorum. Konteyner boyutu 7*3 standart olacak. Zemin için tahmini kaç m3 beton gider ve beton sınıfı en düşük ne olmalı acaba?
Subasmanı şeklinde temel hazırlayabilirsiniz.
20 cm kalınlığında beton yeterli olacaktır. Dolayısıyla 7 metre x 3 metre’lik bir konteynır temeli içinm 20 cm beton döktüğünüzü farz edersek
7 m x 3m x 0,2 = 4,2 m2 beton yeterli olacaktır.
Bahçe duvarı yapmak istiyorum. Bahçem %20 civarında eğimli arazide. Duvar uzunluğu 80 metre olacak. Eğime göre en uç tarafta kalacak duvar yüksekliği 8 metre, en baş kısımda olacak duvar yüksekliği de 2 metre olacak. Duvarın bahçeye bakan yüzü en üst kısmına kadar tamamen toprak ile dolu olacak fakat dış yüzü tamamen boşta kalacak. Duvar boyunca yol geçiyor. Duvar yola sıfır olacak. Hazır beton kullanacağım. Duvar genişliği ne kadar olmalı, hangi kalitede beton kullanmalıyım, heyelan riskine karşı duvarın ileride yola yatmaması için nasıl bir çalışma yapmalıyım?
el yapımı beton mi hazir beton mu hangisi daha ucuz olur günümüz şartlarında bir hesap yapmaya kalkasak yuzde kaç Maliyeti daha düşük olur